Charlie Hebdo brengt Mohammed-cartoons opnieuw uit

Charlie Hebdo gaat de cartoons over de profeet Mohammed herpubliceren die vijf jaar geleden aanleiding waren voor jihadisten om de redactie van het blad in Parijs binnen te vallen en twaalf mensen te doden. Morgen begint het proces tegen de vermoedelijke helpers bij de terroristische aanval en de aanslagen in de nasleep daarvan in 2015. In totaal stierven daarbij zeventien slachtoffers. Ook de drie islamistische daders werden doodgeschoten.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

"Er is ons vaak gevraagd om nieuwe Mohammed-cartoons te publiceren, maar we hebben dat altijd geweigerd. Niet omdat het verboden is, maar omdat we een goede reden nodig hadden, een reden die iets bijbrengt aan het debat", zo schrijft de redactie in het jongste nummer. "De start van het proces lijkt ons dan ook een goede reden."

Numéro spécial : Tout ça pour ça.

Retrouvez :

? Un florilège des charognards du 7 janvier 2015

? Procès : la parole aux familles

? Sondage exclusif @IfopOpinion : la liberté d'expression c'est important, mais...

Disponible dès demain ! pic.twitter.com/NyiTmva6Kr

— Charlie Hebdo (@Charlie_Hebdo_) September 1, 2020

Aanslag

In 2006 was het blad een van de tijdschriften in Europa die de Mohammed-cartoons van de Deense krant Jyllands-Posten opnieuw publiceerden. In 2011 bracht Charlie Hebdo eenmalig de editie Charia Hebdo, verwijzend naar de sharia, uit, zogenaamd met de profeet Mohammed als gastredacteur. Toen al werd een molotovcocktail tegen de gevel gegooid. In januari 2015 kwamen 12 personeelsleden, onder wie veel cartoonisten, om het leven toen gewapende terroristen de redactie binnendrongen.

"We zullen nooit slapen, we zullen nooit opgeven", zo laat de directeur van het magazine, Riss, weten.