Charles Michel verwacht nog geen namen voor EU-topjobs

Charles Michel verwacht nog geen namen voor EU-topjobs

De Europese leiders zullen tijdens hun informeel diner in Brussel het startschot geven voor de benoemingsprocedure van de nieuwe Commissievoorzitter en andere topfuncties. Maar over concrete namen zullen nog geen afspraken worden gemaakt. "Vanavond gaat het over onze overtuigingen, over ons project", zei premier Charles Michel bij zijn aankomst. Over een maand willen de Europese leiders de strategische beleidsagenda voor de komende vijf jaar vastleggen. Ze willen dan ook beslissen wie aan het hoofd komt van de Europese Commissie en van de andere instellingen waar er topfuncties vacant zijn. Die procedure wordt vanavond op gang getrapt. Officieel wordt er nog niet over concrete namen gepraat, maar gaat het over de inhoud.

"Ik ga hier niet ingaan op personen, vanavond gaat het over onze overtuigingen, over ons project", verklaarde premier Michel. "Er is een goed project nodig voor de ploeg die Europa zal dragen."

Zelf verdedigt Michel drie prioriteiten: een sterkere economie die focust op jobs en investeringen, het aangrijpen van de klimaatuitdagingen als een opportuniteit, en veiligheid. Dat laatste heeft betrekking op het Europees defensiebeleid, maar evenzeer op een efficiënter migratiebeleid, aldus de premier.

Die efficiëntie is belangrijk voor Michel, die pleit voor een Europa dat dichter bij de burger staat. Het hele debat is van bijzonder groot belang, "want een Europa dat het goed doet, is ook goed voor België", zei hij.

Zelf is Michel trouwens van nabij betrokken bij het hele proces. Hij en de Nederlandse premier Mark Rutte leiden de gesprekken voor de liberale familie en hadden in die hoedanigheid een lunch met de sociaaldemocratische premiers Pedro Sanchez van Spanje en Antonio Costa van Portugal en met de Franse president Emmanuel Macron. De twee liberalen zaten in de loop van de namiddag ook samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Vanmorgen staken ook de fractievoorzitters van het Europees Parlement de koppen bij elkaar. Zij kwamen overeen dat er met de leiders gesprekken over de beleidsagenda moeten worden aangeknoopt en dat pas in tweede instantie moet worden beslist wie die agenda tussen 2019 en 2024 zal uitvoeren. Een meerderheid van de fracties is ervan overtuigd dat een van de Spitzenkandidaten effectief Commissievoorzitter moet worden, al gooiden ze met hun gemeenschappelijke verklaring de deur niet dicht voor een outsider.

Premier Michel kijkt alvast uit naar een goede samenwerking met het parlement, zo zei hij. Gevraagd of hij zelf kandidaat is voor een Europese functie, bijvoorbeeld om Belgische eurocommissaris te worden, antwoordde de premier dat hij altijd in het belang van België handelt.

bron: Belga