Charleroi krijgt wellicht eerste spuitzaal

Charleroi krijgt wellicht eerste spuitzaal

Zich verstoppen achter een struik of openlijk op straat een onontsmette naald in de arm steken. De film 'Trainspotting' is maar het topje van de ijsberg van de harde realiteit van heroïnegebruikers. Drie dakloze bruingebruikers stierven enkele dagen geleden op straat. Dat heeft aanleiding gegeven om het idee van een spuitzaal weer aan te wakkeren.

Twee voordelen

Een dergelijke spuitzaal zou twee voordelen opleveren. Ten eerste minder spuiters op straat en ten tweede zullen junkies gecontroleerd kunnen spuiten. Altijd nieuw en proper materiaal zal de verslaafden tenslotte voor overdraagbare ziektes als AIDS beschermen.

Heroïnegebruikers vinden het zelf ongemakkelijk als ze op plaatsen moeten shooten waar mensen, zoals kinderen, hen kunnen zien. Ze zouden niks liever willen dan een warme, veilige plek om dit te kunnen doen.

Ook Brussel

Nu lijkt het idee stilaan over te waaien naar Brussel. Een aantal junkies pleit ook voor een spuitzaal in de hoofdstad. Het zou niet de eerste Europese hoofdstad zijn die het concept in leven roept. Twee jaar geleden opende Parijs al zo'n spuitzaal.