Champions League - Duel onder hoogspanning tussen Ajax en Standard

Champions League - Duel onder hoogspanning tussen Ajax en Standard

Standard werkt dinsdagavond (20u30) in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de terugwedstrijd van de derde voorronde van de Champions League af tegen Ajax. De Luikenaars wisten vorige week die terugwedstrijd nog te redden, door op Sclessin in de slotfase een 0-2 achterstand ongedaan te maken en nog een 2-2 gelijkspel uit de brand te slepen. De Rouches zijn dus al verplicht van minstens één keer te scoren in de ArenA, bij een scoreloos gelijkspel mogen de Ajacieden door naar de play-offronde, de laatste wachtkamer voor een lucratieve stek in de groepsfase van de Champions League. Daar wacht een duel met de winnaar van het treffen tussen Slavia Praag en Dinamo Kiev. Voor de verliezer is er het vangnet van de Europa League.

Standard eindigde vorig seizoen nog onverhoopt tweede in de competitie nadat het zich in de reguliere competitie maar nipt als zesde had weten te plaatsen voor Play-off I. Deelname aan de groepsfase van de Champions League zou dus een enorme bonus zijn voor de Rouches, die het duel wel het nodige belang geven. Michel Preud'homme liet afgelopen weekend in de competitie tegen Cercle vijf sterkhouders aan de kant, waardoor ze zich verslikten in Cercle en voor eigen publiek niet verder kwamen dan een 0-0 tegen de promovendus.

Ongeveer hetzelfde verhaal bij Ajax, dat pas in de slotfase een 1-1 kon afdwingen tegen Heracles. "Achteraf is dat een koe in zijn kont kijken", zei Ajax-coach Erik ten Hag maandag voordat hij beloofde Standard wel met zijn beste ploeg te bestrijden. "Want wij willen de Champions League in." Voor de Nederlanders is het stilaan wel van moeten, na drie seizoenen zonder de vetpotten van het kampioenenbal en vier jaar zonder prijs. "Je merkt wel dat de buitenwacht de druk opvoert", erkende Ten Hag. "Ik baal als een stekker dat we niet hebben gewonnen van Heracles, maar ik vond het echt nodig om met andere jongens te spelen. En in de tweede helft tegen Standard werden we gemakzuchtig. Daardoor konden ze terugkomen."

Net als in de heenwedstrijd kunnen de Ajacieden dinsdag niet rekenen op Kasper Dolberg, invaller Carel Eiting is twijfelachtig. Bij Standard is iedereen speelklaar, op uitzondering van Maxime Lestienne.

bron: Belga