Champions League - Club Brugge plaatst zich via 3-3 gelijkspel in Kiev voor play-offronde

Leestijd 3 min.

Club Brugge heeft zich dinsdagavond gekwalificeerd voor de vierde en laatste voorronde van de Champions League. Blauw-zwart schakelde Dinamo Kiev uit door na de 1-0 overwinning uit de heenmatch van de derde voorronde 3-3 gelijk te spelen op het veld van de Oekraïners. De laatste hindernis voor de groepsfase van het kampioenenbal wordt het Zwitserse Bazel of het Oostenrijkse Linz. Coach Philippe Clement stuurde in een broeierig heet Olimpiejsky-stadion zijn sterkste elftal de wei in, want de hoogst onzekere linksachter Sobol was dan toch fit geraakt voor het Champions League-treffen. Ook de vlot scorende nieuwkomers Okereke en Tau stonden aan de aftrap.

Blauw-zwart beleefde een wedstrijdbegin dat het absoluut wilde vermijden, want na amper 5 minuten was de 1-0 voorsprong uit de heenmatch in het Jan Breydelstadion uitgewist. Na balverlies van Dennis schakelde Dinamo pijlsnel om. Mykolenko haalde de achterlijn en legde goed terug tot bij Vitalyi Buyalskyi (5.). Doelman Mignolet was voor het eerst in Brugse loondienst geklopt. De Oekraïense storm ging niet meteen liggen, dik tien minuten na de openingsgoal kwam de thuisploeg dicht bij de 2-0. Verbic kwam na een mooie een-twee in een uitstekende schietpositie, maar kon het leer niet laag houden. Ook het derde grote gevaar kwam vanop links. Mykolenko in de twintigste minuut opnieuw met een lage voorzet, Rodrigues kwam centimeters te kort om binnen te glijden.

Halverwege de eerste helft laste de ref een drankpauze in en die bracht samen met een flinke regenbui raad. Club herstelde het evenwicht en scoorde het belangrijke doelpunt op verplaatsing. Simon Deli (37.) leek zich minuten voordien geblesseerd te hebben, maar torende bij een corner plots boven iedereen uit. De Ivoriaanse verdediger kopte de 1-1 krachtig binnen. Doelman Boyko sloeg op slag van rust nog een schot van Tau over zijn doel.

Dinamo Kiev moest na de rust nog twee keer scoren om door te stoten en greep de Bruggelingen in de tweede helft meteen naar de keel. Mignolet ranselde een eerste poging uit zijn doel. Nadien bracht de paal redding op een schot van Verbic, maar Volodymyr Shepeliev (50.) was goed gevolgd om de rebound binnen te duwen.

De bezoekers werden geholpen door verdediger Burda, die aan de noodrem trok en zo tien minuten voor tijd rood pakte. Lang genoot blauw-zwart niet van het nummerieke overtal, want luttele seconden later moest ook Tau met zijn tweede gele kaart gaan douchen. Dinamo zette in de slotfase nog alles op alles, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Ruud Vormer (88.) plaatste de bevrijdende 2-2 binnen. Toch was de kwalificatie nog niet binnen, want in de zes minuten durende blessuretijd viel de 3-2 nog uit de lucht. Bij een hoekschop kopte Brandon Mechele (90.+3) ongelukkig in eigen doel. Invaller Loïs Openda (90.+5) stelde de kwalificatie op de counter alsnog veilig.

De laatste horde voor een plekje in de groepsfase van de Champions League komt uit de dubbele confrontatie tussen het Zwitserse Basel en het Oostenrijkse Linz. De Oostenrijkers wonnen de heenwedstrijd in Zwitserland vorige week met 1-2. De return in Linz is een uur later dan de match in Kiev van start gegaan. De play-offronde wordt op 20/21 en 27/28 augustus afgewerkt. Club Brugge speelt de return voor eigen publiek. Dinamo Kiev wordt opgevist in de groepsfase van de Europa League, waar ook blauw-zwart minstens zeker van is.