César 2019 - 'Jusqu'à la garde' van Xavier Bernard wint César voor beste film

'Jusqu'à la garde', de schokkende film over echtelijk geweld van de Franse regisseur Xavier Legrand, heeft vrijdagavond de César voor beste film gewonnen. De Césars, de Franse filmprijzen, werden voor de 44ste keer uitgereikt in Parijs. De film is de grote winnaar van de avond met vier prijzen, waaronder die voor beste actrice voor Léa Drucker. De regisseur zei in de loop van de avond nog dat het "tijd zou zijn om op een andere dag dan op 25 november te denken" aan de slachtoffers van echtelijk geweld. Die dag is de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Hij kreeg nog de Césars voor beste montage en beste scenario.

Léa Drucker, die in de film de rol speelt van fragiele maar dappere moeder, reageerde emotioneel toen ze de prijs in ontvangst nam. Ze riep op om te reageren tegen het geweld, en bracht hulde aan vrouwen die in dezelfde situatie verkeren als Miriam, het hoofdpersonage van de film, net als aan feministische militanten.

De komedie 'Le grand bain' van Gilles Lellouche, over enkele mannelijke veertigplussers die zich gaan wijden aan synchroonzwemmen, was de belangrijkste concurrent van de film van Xavier Legrand. Alletwee hadden ze tien nominaties.

bron: Belga