CES 2016 in vijf opvallende innovaties

CES 2016 in vijf opvallende innovaties

1. De futuristische vierwieler

Foto Faraday Future

Het Chinese bedrijf Faraday Future is op de proppen gekomen met de elektronische conceptwagen FFZero1, die qua uitzicht sterke gelijkenissen vertoont met de batmobiel. De wagen is uitgerust met maar liefst vier motors met een kracht van 1.000 pk. Dit zorgt ervoor dat het toestel op topsnelheid vlotjes 320 kilometer per uur haalt en in amper drie seconden tijd kan optrekken van 0 tot 100 kilomter per uur. Voorlopig gaat het om een conceptwagen en het is nog niet helemaal duidelijk of het Chinese bedrijf van plan is om de wagen te produceren voor het grote publiek. Mogelijk komt de ‘batmobiel' later in gelimiteerde editie op de markt.

2. De snooze-knop met een luchtje

Foto Sensorwake

Lichtwekkers waren de oplossing voor iedereen met een haat-liefdeverhouding met de snoozeknop. Het Franse bedrijf Sensorwake gaat echter nog een stapje verder in het prikkelen van je zintuigen bij het wakkerworden. Met hun Olfactory Alarm Clock word je voortaan gewekt door middel van een zelfgekozen geur. Je hebt de keuze tussen koffiegeur, een oceaanbries, chocolademoleculen of een heerlijke croissantgeur. De luchtjes worden via een soort geurdouche doorheen de hele kamer verspreid, wat ervoor zou moeten zorgen dat je gemakkelijker uit je bed geraakt.

3. De knullige koelkast

Foto Samsung

De internetkoelkast van Samsung is één van de gadgets die tot nu toe het meeste aandacht wist weg te kapen. Niet omwille van de desruptieve innovatiekracht van de uitvinding, wel om het ietwat potsierlijke uiterlijk van het toestel dat op Twitter heel wat spottende reacties uitlokte. Vooral het grote scherm, dat eruit ziet als een uit de kluiten gewassen smartphone, oogt opvallend. Verder heeft het apparaat maar liefst vier deuren, al hoeven die zelden geopend te worden omdat de koelkast uitgerust is met camera's die laten zien wat er zich binnenin het apparaat bevindt. De prijs van de koelkast is nog niet bekend, maar er wordt gegokt op bedragen tussen de 3.700 en 5.500 euro. Dit is vergelijkbaar met bestaande gelijkaardige apparaten.

4. De slimme sieraden

Foto Wistiki

Ben jij als verstrooide ziel altijd op zoek naar je sleutels, tas of jas? Dan biedt de start-up Wistiki wellicht de oplossing. Het bedrijf creëerde drie soorten juwelen die je overal aan kan bevestigen. Via bleutooth connecteren ze met je smartphone, die je vervolgens kan gebruiken om het verloren voorwerp in kwestie terug op te sporen. Eigenaars van rebelse huisdieren kunnen de juwelen zelfs bevestigen aan de halsband van hun geliefde viervoeter, zodat ze altijd weten waar het dier zich bevindt. Zodra de Wistiki-juwelen buiten het bereik van je smartphone dreigen te geraken, brengt je telefoon je onmiddellijk op de hoogte. De juwelen zelf zijn ontworpen door de bekende designer Philippe Starck, de man die onder andere de jacht van Steven Jobs voor zijn rekening mocht nemen. Momenteel zijn de juwelen al te koop via Indiegogo voor 17 euro. Snel zijn is de boodschap, want de kans zit erin dat die prijs later nog zal stijgen.

5. De ijverige kleerkast

AFP / A. Wong

Voor grote technologiebedrijven als LG is CES de gelegenheid bij uitstek om uit te pakken met een arsenaal aan nieuwe gadgets. Eén ding springt echter extra in het oog: de LG Styler. Deze slimme kleerkast zorgt er met lichte bewegingen voor dat de kreukels uit je kleren geschud worden en voorziet ze eveneens van een fris geurtje. Voor deze luxe moet je wel diep in de buidel tasten, want met een prijskaartje van om en bij de 1.700 euro is dit meubelstuk allesbehalve goedkoop.