CEO van NMBS dreigt treinverkeer naar kust stop te zetten

CEO van NMBS dreigt treinverkeer naar kust stop te zetten

Zoals al langer bekend zullen reizigers naar de kust van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april, en tijdens het weekend van 24 en 25 april, enkel kunnen plaatsnemen aan het raam. Voor kinderen tot twaalf jaar wordt weliswaar een uitzondering gemaakt. Zij moeten plaatsnemen naast de volwassen persoon die hen begeleidt.

Onhandelbaar

Dutordoir plaatste woensdag in een brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Mobiliteit George Gilkinet (Ecolo) vraagtekens bij de beslissingen van het Overlegcomité.

"Zoals herhaaldelijk benadrukt, zal de uitvoering van deze beslissingen de NMBS in een situatie brengen die, zonder andere dringende en bindende maatregelen van de overheid, onbeheersbaar dreigt te worden", klinkt het. "De situatie die we de laatste uren op het terrein hebben waargenomen, toont aan dat de gemaakte afspraken en de gezamenlijke inspanningen niet voldoende zijn om de toestroom van reizigers te stoppen."

Twee mogelijkheden

Ondanks alle inspanningen brengen dergelijke situaties de veiligheid van het personeel en de reizigers in het gedrang. De CEO stelt de regering daarom voor een soort ultimatum: een noodbesluit dat de NMBS toelaat om al de beschikbare transportcapaciteit te mobiliseren ofwel een dringende maatregel om reizen met de trein naar de kust strikt te beperken.

Als de regering niet positief reageert op een van de twee verzoeken, is het volgens Dutordoir een optie om het verkeer naar de betrokken bestemmingen stil te leggen. "De risico's voor reizigers en ons personeel zouden dan onaanvaardbaar zijn", aldus Dutordoir. Ze geeft aan dit scenario wel kost wat kost te willen vermijden.