Centrale verdedigers baren Martinez kopzorgen

Centrale verdedigers baren Martinez kopzorgen

De start van het WK is nog zes maanden verwijderd, maar voor bondscoach Roberto Martinez is het ongetwijfeld een van zijn voornaamste bekommernissen: met welke verdediging moeten de Duivels straks in Rusland de steile ambities inlossen?

In de voorbije oefeninterlands tegen Mexico en Japan werd pijnlijk duidelijk dat de tweede garnituur à la Laurent Ciman, Dedryck Boyata of Christian Kabasele niet zal volstaan om te wedijveren met de beste landen ter wereld. Het is dus kaarsjes branden dat van het kwartet Jan Vertonghen-Toby Alderweireld-Vincent Kompany-Thomas Vermaelen er minstens drie spelers bespaard blijven van schorsingen en blessures.

Alderweireld out tot februari

Vooral dat laatste lijkt ijdele hoop. Met Kompany en Alderweireld zijn er op dit eigenste moment al twee buiten strijd. Voor Alderweireld is dat al het geval sinds hij op 1 november uitviel tegen Real Madrid, maar het probleem is dat de speler van Tottenham trager herstelt dan verwacht van zijn hamstringblessure. Aanvankelijk werd ‘Mega Toby' rond Kerstmis opnieuw op het veld verwacht, volgens de Spurs zal dat eerder ergens in februari zijn.

Beter nieuws viel er te rapen in Manchester, waar de blessure van glazen man Kompany al bij al lijkt mee te vallen. "Het is misschien minder erg dan we aanvankelijk dachten", wist City-trainer Pep Guardiola te melden. "We hopen op korte termijn op Vincent te kunnen rekenen, maar dat weten we niet zeker. Hij mist zeker de partij bij Swansea." Meer details over de aard van de blessure wou de Spanjaard niet kwijt, behalve dat het om een spierblessure gaat.

Voorlopig zijn Vertonghen en Vermaelen dus de enige fitte centrale verdedigers. Die laatste komt na een paar lastige jaren gelukkig eindelijk aan spelen toe, en wel bij Barcelona. Niemand gaf de voormalige aanvoerder van Arsenal nog een kans om door te breken in Camp Nou, maar dat is exact wat er aan het gebeuren is. T

egen Villareal stond Vermaelen voor de vijfde keer op rij in de basis en na afloop werd hij bedolven onder de lovende commentaren. Voor Martinez en bij uitbreiding de hele nationale ploeg is te hopen dat dat de komende maanden ook zo blijft.