Celstraffen tot vijf jaar voor deelname aan IS-activiteiten

Celstraffen tot vijf jaar voor deelname aan IS-activiteiten

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Aziz H. (49) uit Mortsel en Monir S. (44) uit Antwerpen bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete, omdat ze zich in Syrië bij terreurorganisatie Islamitische Staat hebben aangesloten. Mustapha H. (47) uit Borsbeek, die hen daarbij geholpen had, kreeg veertig maanden cel met uitstel en 6.000 euro boete.

De broers Aziz en Mustapha H. waren in september 2014 samen met Monir S. naar Turkije gereisd. Van daaruit waren ze de grens met Syrië overgestoken. Een maand later keerden Mustapha H. en Monir S. terug naar België. Uit onderschepte berichten bleek dat ze erg vermagerd en veranderd waren. Aziz H. was in Syrië gebleven en leerde in een trainingskamp van IS met wapens omgaan.

Eind november 2014 vertrokken Mustapha H. en Monir S. opnieuw richting Syrië. Een maand later keerde Mustapha H. alleen terug. Ook deze keer was hij compleet uitgeput. Monir S. wilde in Syrië blijven en uit berichten bleek dat hij zelfs plannen had om zijn vrouw en kinderen te laten overkomen.

Uit de berichten bleek eveneens dat Mustapha H. bij zijn broer Aziz was geweest. Hij had voor iedere reis naar Syrië ook grote geldbedragen van zijn rekening gehaald. De rechtbank vond het bewezen dat hij Aziz H. en Monir S. naar het conflictgebied begeleid had en hun aansluiting bij IS mee mogelijk had gemaakt. Dat hij alleen maar naar daar was gereisd om zijn broer terug te halen, geloofde de rechtbank niet. Die beval tevens de onmiddellijke aanhouding van Aziz H. en Monir S.

bron: Belga