Celebrities hekelen politiegeweld in video

Celebrities hekelen politiegeweld in video

Een twintigtal bekende Amerikanen heeft in een video het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen aan de kaak gesteld. Ze roepen president Obama op om voor verandering te zorgen.

In de drie minuten durende clip getiteld ‘23 ways you could be killed if you are black in America' lezen onder meer Alicia Keys, Beyoncé, Rihanna, Pharrell Williams, Adam Levine en U2-zanger Bono alledaagse situaties voor waarbij zwarte Amerikanen door politieagenten om het leven zijn gebracht.

"Met een defect stoplicht rijden", "cd's voor een supermarkt verkopen" en "een hoody dragen" zijn enkele banale voorbeelden die geleid hebben tot de dood van zwarten in de VS.

"We eisen een radicale verandering om de lange geschiedenis van systematisch racisme te genezen, zodat alle Amerikanen dezelfde rechten hebben en kunnen streven naar geluk", zegt Alicia Keys aan het einde van de video. Op de website van de door haar opgerichte beweging 'We are here' kunnen de kijkers een handtekening kunnen zetten onder een petitie gericht aan president Barack Obama.