CD&V wil opnieuw groeien en ziet kansen om mee te besturen in Gent

CD&V wil opnieuw groeien en ziet kansen om mee te besturen in Gent

Met Sarah Claerhout als eerste vrouwelijke CD&V-lijsttrekker in Gent, en één van de weinige vrouwelijke lijsttrekkers in de Arteveldestad tout court, willen de christendemocraten opnieuw groeien. Ook ziet de partij kansen om mee te besturen, zo was te horen op een voorstelling van de lijsttrekker in theater Tinnenpot. De Gentse christendemocraten willen het in 2018 beter doen dan de vorige verkiezingen, toen het aantal zetels halveerde van acht naar vier. Sinds 1976, toen zaten er nog 19 christendemocraten in de gemeenteraad, verloor de partij gemiddeld twee zetels per stembusgang. De laatste bestuursdeelname dateert van 1983-1988, de partij leverde toen wijlen burgemeester Jacques Monsaert.

"Onze eerste focus is opnieuw een relevante partij worden die impact heeft in Gent", zegt Sarah Claerhout. Zij werd dinsdagavond door het lokaal partijbestuur unaniem als lijsttrekker naar voor geschoven. Of CD&V een bestuursdeelname ambieert ? "Wij willen groeien, dat is de doelstelling waarvoor we zullen werken. Hoe zich dat vertaalt in postjes en mandaten is niet onze bezigheid. We willen in de eerste plaats de coalitie met de Gentenaars aangaan. Elke partij aast toch op een bestuursdeelname? "Je moet geen biefstuk willen eten als je geen tanden hebt. We zullen zien of we de Gentenaars kunnen overtuigen. Afhankelijk van andere programma's zullen we zien op welke manier we willen samenwerken."

De vorige lijsttrekker, huidig fractieleider Veli Yüksel, zegt in tandem met Claerhout naar 2018 toe te werken. "Ik zal in de komende periode een prominente rol spelen in de campagne, dat is wat het bestuur en de afdeling verwacht", zegt Yüksel. "Ik heb ook een verbintenis met mijn kiezers om verder te gaan."

Nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke ziet kansen om mee te besturen in Gent. "Bij de vorige verkiezingen was de politieke zuurstof beperkt, er was een eenheid tussen de twee belangrijkste coalitiepartijen. Vandaag is die eenheid zoek en is er opnieuw zuurstof en dat is voor ons een opportuniteit. Wat niet wil zeggen dat deze mensen achterover leunen en wachten."

bron: Belga