CD&V wil eigendomsvoorwaarde sociale woning bijsturen

CD&V wil eigendomsvoorwaarde sociale woning bijsturen

CD&V wil de regelgeving rond de eigendomsvoorwaarde voor een sociale woning indien nodig aanpassen. Drieduizend gezinnen verliezen door de nieuwe wetgeving mogelijk hun sociale woning. Vroeger mocht een sociale huurder geen eigen woning bezitten. In maart vorig jaar werd dat verstrengd, waardoor een huurder ook geen deel van een woning mag bezitten. Dat is soms het geval bij het overlijden van een ouder, waarna een kind een deel van de woning in handen krijgt waar vader of moeder nog in woont. Sociale huurders die ook een deel van een woning bezitten, hebben nu de keuze: afstand doen van het vermogen of de sociale woning verlaten. De overgangsperiode loopt tot 28 februari. Volgens Terzake dreigen drieduizend gezinnen op die manier hun sociale woning te verliezen.

Vlaams parlementslid Katrien Partyka pleit echter voor redelijkheid. "Natuurlijk moeten we misbruik aanpakken, maar intussen is duidelijk dat in het merendeel van de betrokken gevallen helemaal niet te kwader trouw wordt gehandeld. Het verlies van de woning door het niet voldoen aan de eigendomsvoorwaarde is dan wel erg drastisch. Dat moeten we in kaart brengen en indien nodig de regelgeving aanpassen", zegt ze vandaag.

De partij zit vooral in met mensen die in de problemen komen via een erfenis. "Dit kan ertoe leiden dat een sociale huurder een dure procedure moet aanspannen tegen zijn eigen familie om toch maar in zijn woning te kunnen blijven. Dit zou zware sociale en financiële gevolgen hebben voor de betrokken sociale huurders. Dat kan niet de bedoeling zijn", aldus Partyka. Zoals de wetgeving nu is vormgegeven lijkt ze voor meer problemen te zorgen dan dat misbruik daadwerkelijk wordt aangepakt, besluit CD&V.

bron: Belga