CD&V-fractieleider noemt linkse fracties en Vlaams Belang "onverantwoord"

CD&V-fractieleider noemt linkse fracties en Vlaams Belang "onverantwoord"

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten vindt het gedrag van de linkse fracties en Vlaams Belang van gisteravond in de Kamer "onverantwoord". Een amendement van PVDA op de voorlopige twaalfden raakte onverwacht goedgekeurd, waardoor de plenaire volgende week in vakantieperiode alsnog moet samenkomen en er bovendien een extra uitgave van zowat 400 miljoen euro op jaarbasis komt. "Ik vind dat met vuur spelen", zei Verherstraeten vandaag in De Ochtend op Radio 1. Consternatie alom in de Kamer gisterenavond. Want wat een routinestemming moest worden over de voortzetting van de noodbegroting - de 'voorlopige twaalfden' - in november en december, draaide uit op een chaotisch schouwspel. Een amendement van de extreemlinkse PVDA rond extra uitgaven voor verpleegkundig personeel ten belope van zowat 400 miljoen euro op jaarbasis raakte goedgekeurd dankzij een wisselminderheid met sp.a, PS, Ecolo-Groen en Vlaams Belang.

"Op een drafje een uitgave doen die op jaarbasis op meer dan 400 miljoen komt, dat vind ik onverantwoord", reageerde een misnoegde Servais Verherstraeten vandaag in De Ochtend. "En dat PVDA en het Vlaams Belang spelletjes willen spelen, dat zou ik nog verwachten, maar dat groenen en socialisten zoiets goedkeuren vind ik totaal onverantwoord."

Volgens de CD&V-fractieleider moeten politici zich in lopende zaken terughoudend opstellen. "Dan ga je niet improviseren en 400 miljoen euro uitgeven zonder te zeggen hoe je dat gaat betalen, op het ogenblik dat de effectentaks door het Grondwettelijk Hof is vernietigd en Europa ons zegt dat we niet goed bezig zijn. Dat is met vuur spelen naar de komende generaties toe."

Verherstraeten vreest dat de situatie de deur openzet naar soortgelijke stemmingen in de toekomst. "Wij zullen voor het eerste kwartaal van 2020 wellicht nog eens voorlopige twaalfden moeten stemmen, al hoop ik van niet. Als een onverlaat dan zegt: we gaan de pensioenen verdubbelen en de belastingen halveren, dat is allemaal leuk, maar ooit moeten die rekeningen betaald worden", zegt hij. "Het signaal van gisteren is een les voor wie de verantwoordelijkheid heeft om de regering te vormen: het is niet meer vijf voor twaalf, maar twaalf uur."

Tijd voor een volwaardige federale regering dus, en dat moet voor CD&V een paarsgeel verhaal zijn. Dat zei minister van Justitie Koen Geens gisteren al heel duidelijk aan Villa Politica, en ook voor Verherstraeten is dat de enige optie. "Ik denk dat een paarsgroene regering, die ternauwernood een meerderheid heeft, onvoldoende stabiliteit heeft om de rit uit te doen. Ik vind dat zeer duidelijk: dit moet de keuze zijn."

bron: Belga