Cavusoglu spreekt zondagnamiddag in het Franse Metz

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gaat zondagnamiddag een bijeenkomst in het Franse Metz toespreken. Ook in Duitsland en Nederland was Cavusoglu zoals bekend eerder niet welkom om de diaspora warm te maken voor een referendum op 16 april over een controversiële grondwetswijziging.

"Aangekomen in Metz, Frankrijk voor een ontmoeting met onze consuls-generaal en om samen te komen met onze burgers", tweette Cavusoglu zaterdagavond al. De lokale autoriteiten in Metz meldden dat Cavusoglu uitgenodigd werd door een plaatselijke Turkse vereniging om te praten over het referendum. Grondwetsexperten van de Raad van Europa oordeelden eerder al dat Turkije door die grondwetsherziening, en de erin voorgestelde uitgebreide presidentiële machten, riskeerde een "regime van één persoon" te installeren".

De Nederlandse autoriteiten verboden het vliegtuig van Cavusoglu zaterdag te landen. In Rotterdam zou hij een toespraak houden. Ook de minister van Familiezaken was niet welkom in Nederland. Ook in de Zweedse hoofdstad Stockholm kan het optreden van een mandataris van regeringspartij AKP niet doorgaan, werd zondag duidelijk. De eigenaar van de zaal waar Mehmet Mehdi Eker zou spreken, trok zijn toezegging in. Een andere campagnebijeenkomst in de buurt van Stockholm ging zondagvoormiddag dan wel door.

bron: Belga