Catawiki veilt speciale tekening van Franquin

Catawiki veilt speciale tekening van Franquin

Vanavond wordt bij online veilinghuis Catawiki een bijzondere tekening van de Belgische striptekenaar André Franquin (1924-1997) geveild. De tekening werd in de jaren 60 gemaakt voor het grootwarenhuis Au Bon Marché om zijn etalages te versieren voor de Sinterklaas-periode. Franquin werd gevraagd om de schetsen voor de decors te maken. Dat deelt het veilinghuis mee. Afgebeeld is het lab van de Graaf van Rommelgem, met daarop de figuren Kwabbernoot en de Graaf Van Rommelgem zelf. Het formaat bedraagt 130 x 100 cm en is vervaardigd in een gemengde techniek met Oost-Indische inkt, stift en waterverf. De tekening is in potlood gesigneerd door Franquin. Volgens veilingmeester Jacques Pels van Catawiki gaat het hier om een zeer bijzondere tekening. "Origineel werk van Franquin is uiterst zeldzaam. Vooral tekeningen van dit formaat in kleur kom je zelden tegen." De verwachte opbrengst voor de tekening is 30.000 euro. Inmiddels is er al 11.000 euro geboden. Biedingen kunnen nog tot 21 uur.

André Franquin tekende in 1967 zijn allerlaatste Robbedoes-album. Hij had besloten te stoppen met de serie, omdat de wekelijkse stress hem teveel werd en hij bovendien vond dat hij er al te lang mee bezig was. Dit gaf Franquin meer ruimte voor andere opdrachten zoals het maken van een serie decors voor Au Bon Marché die hij datzelfde jaar maakte.

Eerder dit jaar werd er uit dezelfde serie ook al een tekening van Franquin bij Catawiki geveild voor 15.000 euro. Maar de tekening in de huidige veiling is meer waard vanwege het grote formaat en omdat Kwabbernoot erop is afgebeeld.

bron: Belga