Catalanen willen breken met lange werkdagen

Catalanen willen breken met lange werkdagen

Catalonië heeft plannen om de eerste regio in Spanje te worden die zijn werkuren afstelt op die in de rest van Europa. Wat eind zou brengen aan lange werkdagen en nachtelijk avondeten.

De Catalaanse overheid heeft beloofd het voorstel om de werkuren aan te passen klaar te hebben tegen juli.

Doorheen heel Spanje beginnen de meeste werkdagen vroeg en worden ze onderbroken voor een late ontbijt/koffiepauze en nadien nog eens door een lunchpauze rond twee uur. Weinig Spanjaarden komen zo voor zeven uur thuis.

Hierdoor werkt de gemiddelde Spanjaard bijna 300 uur meer op jaarbasis dan de gemiddelde Duitser. Een getal dat vaak wordt aangehaald als het gaat over het feit dat Spanjaarden ongeveer één uur minder slapen per nacht dan de rest van de Europeanen, waarom avondeten om 10 uur de norm is en waarom de prime-time televisieprogramma's tot ver na middernacht duren.

De hervormingen die de Catalaanse overheid op het oog hebben zouden zorgen dat ze een vergelijkbaar systeem hebben als onze nine-to-five-jobs.

Er is echter onzekerheid over of het Catalaanse parlement effectief de nodige politieke macht heeft om de maatregelen door te voeren. Het Catalaanse nationalisme lijkt erop te wijzen dat er weinig zin is om samen te werken met Madrid, waar het grootste deel van de politieke macht ligt.