Campagneleider van Trump aangeklaagd

Campagneleider van Trump aangeklaagd

Zowel Manafort als zijn gewezen zakenpartner Rick Gates als de voormalige adviseur van Trump George Papadopoulos zijn gisteren aangeklaagd als gevolg van het onderzoek van Robert Mueller. De aanklachten tegen Manafort en Gates hebben evenwel geen betrekking op de kern van de zaak, namelijk inmenging vanuit Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Ze worden aangeklaagd voor financiële inbreuken.

De aanklachten gaan terug tot 2006, maar hebben ook betrekking op witwaspraktijken die vorig jaar nog hebben plaatsgevonden. De twee hebben zich in Washington aangemeld bij de FBI en zijn later op de dag voor een federale rechtbank verschenen. Ze pleiten onschuldig.

In het onderzoek is ook te lezen waaraan Manafort het witgewassen geld besteedde. Zo gaf hij 800.000 dollar (688.000 euro) uit in één kledingwinkel en 900.000 dollar (774.000 euro) aan antieke tapijten.

Explosief

Manafort is de grootste vis, maar het onderzoek naar Papadopoulos is explosiever. De onderzoekers beschikken over tientallen mails tussen contactpersonen dichtbij de Russische regering en Papadopoulos. Daaruit blijkt dat de toenmalige campagne-adviseur wilde samenwerken met de Russische overheid en een ontmoeting tussen Trump en de Russen wilde regelen.

Nicht van Poetin

Hij werd bovendien aangemoedigd door een hooggeplaatste verantwoordelijke van de Trumpcampagne om zelf naar Rusland af te reizen, wat uiteindelijk niet gebeurd is. Daarnaast vertelden zijn contacten hem dat Rusland beschikte over duizenden gehackte mails van tegenkandidate Hillary Clinton. Opmerkelijk: één van zijn contacten zou een nicht van president Vladimir Poetin zijn.

Papadopoulos communiceerde regelmatig over zijn Russische contacten met andere (belangrijke) campagnemedewerkers van Trump. Zij reageerden goedkeurend op die inspanningen. In het onderzoeksrapport staat zelfs te lezen dat hij tijdens een meeting waar Donald Trump aanwezig was, zei dat hij contacten had met Rusland en dat hij een ontmoeting tussen Trump en Poetin wilde regelen.

De voormalige adviseur heeft alles toegegeven, ook dat hij eerder gelogen heeft tegenover de FBI over zijn Russische contacten.