Campagne "M/V/X en dan" moet vooroordelen over transgenders bestrijden

Campagne "M/V/X en dan" moet vooroordelen over transgenders bestrijden

Transgenders in België krijgen nog altijd te maken met hardnekkige vooroordelen. Om dat te verhelpen, lanceerde federaal minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) donderdag de campagne "M/V/X en dan". Uit recent onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen blijkt dat vandaag meer transgenders leven volgens hun genderidentiteit. In 2017 was dat 70 procent, tegenover 50 procent in 2007. Die tendens kreeg nog een boost door de nieuwe transgenderwet die in 2018 van kracht werd. Door die wet kunnen mensen vrij hun geslachtsregistratie kiezen zonder dat ze eerst een geslachtsoperatie moeten ondergaan, en kunnen ze ook hun voornaam makkelijker wijzigen. Terwijl van 1993 tot eind september 2017 1.054 mensen hun geslacht lieten aanpassen in het rijksregister, deden vorig jaar alleen 727 mensen dat.

Maar met de verbeterde wetgeving zijn de vooroordelen en soms zelfs het geweld waarmee transgenders te maken krijgen niet verdwenen. Het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen kreeg in 2018 134 meldingen van discriminatie van transgenders, een stijging met 63 procent tegenover 2017. "Transgenders kampen met een hogere werkloosheid en velen worden geconfronteerd met zelfmoordgedachten. We willen mensen duidelijk maken dat een transgender niet anders is dan iemand anders", zegt Kris Peeters.

De "M/V/X en dan"-campagne bestaat uit drie online filmpjes waarin transgenders in beeld gebracht worden doorheen een gewone dag. De filmpjes zullen verspreid worden via sociale media, en krantenwebsites. Wie op het filmpje klikt, komt terecht op de website van de campagne, waar meer informatie te vinden is over transgenders, en waar slachtoffers van transgenders te weten komen waar ze terecht kunnen met hun klachten.

De campagne is een van de acties in het kader van het Interfederaal Actieplan tegen discriminatie en geweld ten aanzien van LGBTI-personen, dat de verschillende regeringen lanceerden.

bron: Belga