Campagne 'Laat je (slag)tanden zien' haalt meer dan 300 kilo ivoor op

Campagne 'Laat je (slag)tanden zien' haalt meer dan 300 kilo ivoor op

Tijdens de campagne 'Laat je (slag)tanden zien' is de afgelopen maanden meer dan 300 kilogram aan ivoor of ivoren voorwerpen ingezameld. Dat heeft de FOD Volksgezondheid vandaag meegedeeld. 'Laat je (slag)tanden zien' was een campagne van de dienst CITES van de FOD Volksgezondheid, die zich richtte naar mensen die in het bezit waren van illegaal ivoor. Tussen dinsdag 15 mei en zondag 12 augustus konden die mensen hun ivoor en ivoren voorwerpen deponeren in containers die waren opgesteld bij de FOD Volksgezondheid, in Pairi Daiza, de ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.

Donderdag had de FOD Volksgezondheid in een voorlopige balans al melding gemaakt van 270 kilogram ingezameld ivoor. Maar tijdens de laatste dagen van de campagne werd nog ruim gebruikgemaakt van de mogelijkheid om snel nog ivoor in te leveren. Op die manier komt de teller boven de 300 kilogram uit. Bovendien hebben nog verschillende mensen met de FOD contact opgenomen omdat ze zich van hun ivoor willen ontdoen. Het ingezamelde ivoor zal worden vernietigd.

In de loop der jaren is de regelgeving rond ivoor steeds strenger geworden omdat er jaarlijks duizenden olifanten voor worden gestroopt. Zonder certificaat - dat bewijst dat het van voor 1984 is of voor 1990 werd ingevoerd - is het bezit illegaal. Wie tijdens de campagne zijn ivoor inleverde, moest echter geen sanctie vrezen.

Wie na de campagne toch nog ivoor vindt thuis of bijvoorbeeld bij een erfenis, kan nog altijd contact opnemen met de dienst CITES om het alsnog straffeloos in te leveren.

bron: Belga