Cambodjaanse actrice mag jaar niet in films spelen vanwege ‘te sexy'

Cambodjaanse actrice mag jaar niet in films spelen vanwege ‘te sexy'

Een Cambodjaanse actrice mag een jaar lang niet in films acteren. Het Ministerie van Cultuur van het land vindt dat ze met haar kledingstijl hun gedragscode overtreedt.

Denny Kwan (24), die al in verschillende films is verschenen, heeft een 'heropleidings-sessie' met het Ministerie van Cultuur en Beeldende Kunsten moeten doorlopen. Dit naar aanleiding van haar onthullende kledij in haar dagelijkse leven. Daarna viel de beslissing dat de vrouw ook twaalf maanden lang geen rollen meer mag vertolken.

"In Cambodja zijn er veel artiesten die zich sexy kleden. Sommige zelfs meer dan ik bij opnames, waarbij ze dan ook kussen en zich erotisch gedragen", reageert Kwan in een interview. "Ik weet dat het mijn recht is om me te kleden hoe ik wil, maar onze cultuur en de Cambodjaanse mensen kunnen het niet accepteren. Ik zal nu proberen niet zo sexy te zijn  wanneer ik iets op Facebook post."

Een groepering die strijdt voor gendergelijkheid in het land, Gender and Development Cambodia, bekritiseert de beslissing van het ministerie zowel op ethisch als wettelijk vlak.

"In mijn ogen kan het ministerie haar dit niet aandoen", zegt de directeur van de groepering. "Zij heeft het recht zich te kleden zoals ze zelf wil, aangezien er geen beleid of wet van kracht is die zegt hoe de bevolking zich moet kleden."