Buysse: "Geen enkele reden tot paniek"

Buysse: "Geen enkele reden tot paniek"

Graaf Paul Buysse ziet "geen enkele reden tot paniek in de ondernemerswereld" na de Brexit. Hij is er bovendien niet zeker van dat het Verenigd Koninkrijk effectief onafhankelijk zal worden. "Het kan nog alle richtingen uit. Maar de richting die het nu heeft, zal niet degene zijn waar we binnen een jaar over zullen spreken", klonk het in De Zevende Dag op één. "Er is een chaos van informatie, maar ook een botsen van gevoelens en overtuigingen", aldus Buysse, die aan het hoofd staat van een expertengroep die de impact van het Britse vertrek uit de EU op ons land moet opvolgen en helpen temperen. "Hetgeen ik heb gemerkt in de laatste uren en dagen, is dat het euforische Leave-front toch adem aan het verliezen is."

Buysse ziet alvast geen reden tot paniek. Studies die voorspelden dat de Brexit ook ons land duizenden jobs zou kosten, noemt hij "voorbarig". "Het enige waar men zeer aandachtig voor moet zijn, is de waarde van het pond." Al lijkt ook de toekomst van City in Londen, het financiële centrum van Europa, hem onzeker. Wordt het VK onafhankelijk, dan zal wellicht een groot deel van de diensten daar naar Frankfurt of Dublin moeten verhuizen, verwacht Buysse.

Voor al het overige is helemaal nog niets zeker, aldus nog de Belgische zakenman. Pas in oktober starten de onderhandelingen, nadien volgen minstens twee jaar van onderhandelingen. "All the balls are in the air. Het kan alle richtingen uitgaan", besloot hij.

bron: Belga