Busbanen De Lijn nu ook voor privébussen

Busbanen De Lijn nu ook voor privébussen

Tot nu toe waren deze busbanen vooral voorbehouden voor de bussen van De Lijn, maar minister Weyts gaat ze nu open stellen voor alle bussen en taxi's.

«De beste reclame voor het collectief vervoer is een bus die de hele file vol personenwagens ostentatief kan voorbijsteken via de busbaan», zegt Weyts.

De Lijn kreeg de afgelopen legislatuur een historisch hoog investeringsbudget, maar met deze maatregel krijgen nu de privébedrijven een duwtje in de rug.

Verbindingen centrumsteden

Een tweede maatregel is dat de privébusbedrijven ook de mogelijkheid krijgen om verbindingen aan te leggen tussen centrumsteden, want daar was tot nog toe een verbod op. Dat wordt nu opgeheven. Het nieuwe decreet Basisbereikbaarheid voorziet de mogelijkheden om voor zulke trajecten vergunningen uit te reiken aan private bedrijven.

Office on wheels

Een van die nieuwe initiatieven is Office On Wheels. Met negen kantoorbussen halen ze per bus 25 personen uit de file en dat terwijl deze in alle comfort al aan het werk beginnen. Er zijn vier lijnen naar Antwerpen, vier naar Brussel en ééntje naar Anderlecht. De bussen worden gehuurd via een samenwerkingsverband van een vijftiental bedrijven.

Samen met Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) zag Weyts gisteren een van de nieuwe kantoorbussen van Office On Wheels aankomen aan de VRT.