Burundese oppositieleider dag lang geblokkeerd op Zaventem op vraag van Frankrijk

Burundese oppositieleider dag lang geblokkeerd op Zaventem op vraag van Frankrijk

De voorzitter van de Burundese oppositiepartij MSD, Alexis Sinduhije, is gisterenavond laat alsnog toegelaten tot het Belgische grondgebied. De man, presidentskandidaat in 2010, zat goed een dag vast op de luchthaven van Zaventem, omdat Frankrijk in een signalement vroeg hem niet tot de Schengenzone toe te laten. Dat meldt Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). "Maar de man kan nu in België blijven voor de duur van zijn visum", aldus nog Roosemont. "Hij stond gesignaleerd door de Fransen, maar gisterenavond hebben ze die seining ingetrokken omdat ze blijkbaar niet meer actueel was." De Verenigde Staten hebben een reisverbod uitgevaardigd tegen de man, omdat de aan MSD gelinkte rebellenbeweging Red Tabara verdacht wordt van gerichte moorden en executies van hoge officieren van het Burundese regeringsleger. Sinduhije was naar België afgereisd voor gesprekken met Benjamin Mkapa, de facilitator in de Burundese crisis.

De gesprekken die de Tanzaniaanse oud-president Mkapa moet faciliteren, zitten al maanden in het slop. Vorige maand hield Mkapa in het Tanzaniaanse Arusha consultaties met enerzijds het regime en anderzijds enkele oppositievertegenwoordigers - de verzamelde oppositie, verenigd in CNARED, en mensenrechtenactivisten waren niet uitgenodigd. Die consultaties lopen vast op een kalender, wat er besproken wordt en wie er aan tafel komt.

Voor in Arusha de volgende ronde start, reist Mkapa nu rond om actoren die in mei niet in Arusha waren toch te kunnen spreken.

"Het is al langer duidelijk dat Frankrijk niet het meest progressieve land is in de zoektocht naar een uitweg uit de Burundese crisis", zegt Pieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij 11.11.11. "België heeft al in mei vorig jaar sancties genomen tegen het regime, terwijl Frankrijk eerder op de vlakte blijft en geen vlucht vooruit zal nemen."

bron: Belga