Burgemeester reageert op verkrachting en zelfdoding meisje: «Een shock, mijn vrouw kende haar persoonlijk»

De zelfdoding van een 14-jarig meisje uit Gavere dat kort daarvoor het slachtoffer werd van een groepsverkrachting, gaat als een schokgolf door de gemeente. Burgemeester Denis Dierick (Open Vld) kan het nog niet volledig vatten. «Je denkt niet dat zoiets in jouw gemeente kan gebeuren.»

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De gemeente Gavere is in shock nadat vanmorgen het nieuws bekendraakte dat een meisje van veertien jaar uit de gemeente het slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting en kort daarna overging tot zelfdoding. Burgemeester Denis Dierick (Open Vld) heeft moeite om het te kunnen plaatsen. «Je denkt niet dat zoiets in jouw gemeente kan gebeuren», vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

«Het meisje ging naar school in Baaigem, een kleine schoolgemeenschap waar de kinderen nauw met elkaar verbonden zijn. Mijn vrouw werkt in de opvang van het schooltje in Baaigem. We kennen ook haar ouders, zeer warme mensen.»

«Voor de kinderen is het noodzakelijk om opvang te voorzien. We hebben ze vorige week woensdag naar school geroepen om er open over te praten. Nadien werd een wandeling gemaakt. Dat heeft de kinderen deugd gedaan.»

Beelden verspreid op sociale media

De feiten gebeurden op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje had die dag met een vriend afgesproken, schrijft Het Nieuwsblad. «Uiteindelijk daagden nog vier andere tieners op. Het liep compleet uit de hand. Het meisje werd aangerand en verkracht. De daders maakten daar bovendien beelden van en verspreidden die via sociale media. Ook het meisje kreeg ze te zien. Vier dagen na de gebeurtenissen op het kerkhof stapte ze uit het leven.»

De politie kon na onderzoek van de beelden vijf verdachten oppakken. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. Ze worden verdacht van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen en verspreiden van foto’s die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen, meldt Het Nieuwsblad.

Het parket kan alleen bevestigen dat de vijf verdacht worden van «feiten die zich kort voor de dood van het slachtoffer hebben voorgedaan». Het onderzoek loopt volop en gelet op de minderjarigheid van slachtoffer en verdachten worden geen verdere details gegeven.