Burgemeester Maasmechelen roept vrijdag Turkse verenigingen samen

Burgemeester Maasmechelen roept vrijdag Turkse verenigingen samen

Raf Terwingen, de burgemeester van Maasmechelen (CD&V), roept vrijdag in het gemeentehuis de verantwoordelijken van diverse Turkse verenigingen samen om te praten over de spanningen, die ontstaan zijn na de mislukte poging tot staatsgreep in Turkije. "Dat is afgesproken tijdens het overleg maandag met de Limburgse provinciegouverneur. Ik nodig alle verenigingen uit, zowel de pro-Erdogan mensen, als de Gülen-gezinde verenigingen. Ik heb hen wel apart uitgenodigd", aldus de Maasmechelse burgemeester.

Afgelopen zondag vond in Eisden-Tuinwijk een bijeenkomst plaats om steun uit te spreken aan Erdogan en aan de Turkse democratie. De bijeenkomst was vreedzaam verlopen en dat werd ook geprezen door de burgemeester, maar hij wil nu ook nog eens met alle verantwoordelijken samenzitten om te bekijken hoe omgegaan moet worden met de ontstane spanningen.

"Ten tweede werd gevraagd om mogelijke doelwitten in de eigen gemeente op te lijsten. In Maasmechelen gaat het om slechts één woning van de vzw Vuslat. Ten derde is gevraagd om met eventuele onruststokers overleg te plegen", aldus burgemeester Terwingen.

Na de couppoging in Turkije was het vooral vrijdag en zaterdag in Beringen onrustig. Enkele ramen van het Vuslatgebouw werden vernield en de gevel werd beklad. Omwille van die opgelopen spanningen wilde de Beringse burgervader Maurice Webers (sp.a) een provinciaal overleg en daarop waren ook andere gemeenten, zoals Maasmechelen aanwezig.

bron: Belga