Burgemeester Gdansk er "heel erg aan toe" na mesaanval

Burgemeester Gdansk er "heel erg aan toe" na mesaanval

De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, is er "zeer, zeer erg aan toe", nadat hij gisterenavond neergestoken werd tijdens een liefdadigheidsevenement. Dat zegt Tomasz Stefaniak, dokter in het universitair ziekenhuis van Gdansk, waar de partijloze burgemeester afgelopen nacht vijf uur lang werd geopereerd. Volgens Stefaniak liep de burgemeester verwondingen op aan het hart, het middenrif en organen in de buik. "De verwondingen waren heel zwaar." Volgens ooggetuigen riep de dader dat hij onschuldig vijf jaar in de cel zat, en hij gaf de partij PO de schuld voor zijn opsluiting. Dat meldde het Poolse persbureau PAP op basis van video-opnames vanop het liefdadigheidsevenement. Adamowicz was tot 2015 lid van het Burgerplatform (PO), nu in de oppositie in Polen. Hij is sinds 1998 burgemeester van Gdasnk.

Op videobeelden is ook te zien hoe de 27-jarige dader op het podium bleef staan en juichte nadat hij de burgemeester aanviel, tot hij werd overmeesterd door de veiligheidsdiensten. Hij had een celstraf uitgezeten voor een bankoverval en was nog maar onlangs vrijgekomen.

Verschillende Poolse politici veroordeelden de aanval al. Minister van Binnenlandse Zaken Joachim Bruzinski had het over een "barbaarse daad". De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dat de aanslag "scherp veroordeeld moet worden". President Andrzej Duda vroeg de Polen dan weer om de gewonden met gedachten en gebeden bij te staan.

De 53-jarige Adamowicz bevond zich op een podium toen een onbekende op hem toestapte en hem met een mes verschillende keren stak. Hij werd gereanimeerd en nadien overgebracht naar het ziekenhuis.

Het incident vond gisterenavond plaats tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst, waar fondsen verzameld werden voor de aankoop van medische hulpmiddelen, georganiseerd door een organisatie die zich inzet voor betere medische hulp in Polen. Op het evenement waren een honderdtal mensen aanwezig.

bron: Belga