Bulgaarse openbare omroep mag opnieuw moderne muziek draaien

Bulgaarse openbare omroep mag opnieuw moderne muziek draaien

De Bulgaarse staatszender lag een tijdlang overhoop met auteursrechtenorganisatie Musicautor. Componisten en songwriters kregen van de openbare omroep slechts één derde van het bedrag dat ze bij private zenders. Musicautor eiste in 2017 dus drie keer zoveel auteursrechten.

BNR weigerde die prijsstijging, waarna de organisatie de toegang tot de muziekportefeuille weigerde. De radiozender was dus verplicht om rechtenvrije muziek, zoals klassieke stukken en volksliederen te draaien. Enkele groepen gaven het station ook de toestemming om hun muziek te spelen, maar het aanbod dateerde grotendeels van voor 1946.

Volgens Novinite heeft de BNR nu een overeenkomst met de auteursrechtenorganisatie. In plaats van een onmiddellijke opslag, zal het bedrag geleidelijk aan stijgen. Maar of het radiostation meteen moet teruggrijpen naar moderne hits is niet zo duidelijk.

Balkan Insights rapporteert immers dat het aantal luisteraars met 20% is toegenomen tijdens het conflict. "We gaan het profiel van onze programma's niet veranderen", reageert Aleksandar Velev, het hoofd van de BNR. "We zullen eerder zenders met een ander muziekprofiel oprichten."