Buitenlandse toeristen vinden de weg naar België, ondanks coronastatistieken

Buitenlandse toeristen vinden de weg naar België, ondanks coronastatistieken

De coronacrisis heeft een belangrijke impact op de toeristische sector, niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa. Daarom heeft Toerisme Vlaanderen gepeild naar de reisplannen van Nederlanders, Duitsers, Fransen, Zwitsers, Oostenrijkers, Italianen en Spanjaarden. Uit de bevraging blijkt dat een ruime meerderheid van de reizigers zijn oorspronkelijke plannen voor de zomer heeft bijgestuurd. Bijna de helft doet dat uit vrees om besmet te raken met het coronavirus.

Uit de bevraging blijkt ook dat reizigers België wel blijven zien als een aantrekkelijke en veilige bestemming. "De vrees van de toeristische sector was dat we als een 'high risk-country' zouden gezien worden omwille van de coronarapportering", zo zei minister van toerisme Zuhal Demir vandaag in De Ochtend. Maar ons land doet het dus lang niet slecht. Landen als Italië, Spanje en ook Frankrijk worden gezien als minder veilig. België wordt op hetzelfde niveau als Nederland ingeschat.

België is geen hellhole

"Onze manier van rapporteren is wat ze is", zegt Demir. "Maar vanuit Toerisme Vlaanderen vonden we het belangrijk die goed te duiden naar de buitenwereld. We hebben tijdens deze crisis hoge sterftecijfers gehad, daar moeten we niet over liegen. Maar we zijn niet de hellhole van de wereld. En die boodschap zijn we blijven meedelen in het buitenland. Met succes zo blijkt", zegt Demir.

Omdat veel Europese vakantiegangers de voorkeur geven aan een vakantie in eigen land of in een buurland, wil minister Demir met "gerichte campagnes" mikken op de buurlanden Nederland, Duitsland, maar ook op Wallonië.

Uit de bevraging blijkt nog dat mensen vooral willen reizen naar rurale en groene bestemmingen. "We zien dat het aantal boekingen in groene regio's opnieuw stijgt, maar in onze kunststeden is de bezetting nog niet wat ze moet zijn. We gaan die met gerichte marketingcampagnes in onder meer Nederland en Duitsland opnieuw op de kaart moeten zetten", aldus Demir.