Brys en Van Zandweghe gaan voor het podium, De Loof en Claeys voor een WK-ticket

Brys en Van Zandweghe gaan voor het podium, De Loof en Claeys voor een WK-ticket

Drie Belgische boten en vijf roeiers maken zich op voor het EK roeien in Glasgow (2-5 augustus). "Dit is een tussenstap op weg naar het WK in het Bulgaarse Plovdiv (9-16 september)", legde de Franse bondscoach Dominique Basset uit. "Dat is en blijft ons hoofddoel. Maar we willen ook op het EK geen figurantenrol spelen." Tim Brys en Niels Van Zandweghe staken in de dubbeltwee bij de lichtgewichten (-72,5 kg individueel en -140 kg in totaal) half juli de eindzege in de Wereldbeker op zak. "Zij kunnen overal een podium halen", begon Basset. "Hun belangrijke tegenstrevers - allemaal Europeanen - zullen in Glasgow aanwezig zijn. Het eerste objectief blijft de finale halen. Vervolgens mikken we op het podium. Het potentieel is er, net zoals bij hun tegenstanders. Het zal een spannende strijd worden tussen 5-6 teams. Een medaille halen zou fantastisch zijn, het zou een belangrijk moment zijn voor de roeisport."

Roeien is een weinig gemediatiseerde sport, maar olympisch zeer belangrijk. Het is qua aantal atleten de derde grootste sport op de Spelen. Voor Tokio worden 526 deelnemende roeiers voorzien.

Het EK kan dus een belangrijk moment zijn, maar het blijft - net zoals hun coach Frans Claes na de Wereldbekerzege al benadrukte - ondergeschikt aan het WK. "Daar willen we zien welk werk ons nog rest om een ticket voor de Olympische Spelen te bemachtigen", aldus Basset. Op de vorige Spelen, in Rio de Janeiro in 2016, misten Brys en Van Zandweghe immers hun ticket. België had maar één ticket verdiend en dat ging naar Hannes Obreno, die uiteindelijk als vierde net naast een medaille greep in de skiff.

Pierre De Loof en Ruben Claeys (dubbeltwee) beginnen met een heel andere mindset aan het EK. Het duo is één van de jongste deelnemers en wil zich in Glasgow kwalificeren voor het WK. "Ze moeten tonen dat ze hun plaats hebben op dit niveau", aldus Basset. "Laten zien dat ze - ongeacht hun plaats - nooit weggeblazen worden in een race. Als dat lukt, mogen ze hopen op een ticket voor Plovdiv. Op training hebben ze getoond dat ze het niveau van Brys en Van Zandweghe aankunnen. Nu moeten ze dat nog in een wedstrijd laten zien."

Ruben Somers (skiff lichtgewichten) ten slotte trekt naar Glasgow "om ervaring op te doen voor de toekomst en te leren", besloot Basset.

bron: Belga