Brusselse metro rijdt niet door maximale terreurdreiging

Brusselse metro rijdt niet door maximale terreurdreiging

De verhoging van het dreigingsniveau voor het hoofdstedelijk gewest komt er na een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD. Voor de rest van België blijft wel niveau 3 van kracht.

Het crisiscentrum roept de bevolking op om zeker in het Brussels Gewest plaatsen te vermijden waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, openbaar vervoer en drukke winkelstraten. Verder wordt ook gevraagd om de veiligheidscontroles te respecteren en om geen geruchten te verspreiden.

Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Het gaat dan niet alleen over de wedstrijden die in Brussel gespeeld worden, maar ook diegene die elders plaatsvinden.

De hoogste terreurdreiging heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Zo rijden de metro's in Brussel vandaag niet. De bussen en trams bovengronds rijden wel, al heeft de maatregel wel gevolgen voor een tiental tramlijnen die raken aan premetrostations.

Dat het dreigingsniveau verhoogd wordt naar vier heeft vermoedelijk te maken met Salah Abdeslam. De internationaal geseinde man uit Molenbeek is een van de vermoedelijke daders van de bloederige aanslagen in Parijs. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich in onze hoofdstad bevindt.

Het is overigens niet de eerste keer dat de terreurdreiging tot niveau vier verhoogd wordt. Tijdens de eindejaarsperiode 2007-2008 gold het hoogste niveau al eens in Brussel, wegens plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.