Brusselse metro blaast 40 kaarsjes uit

Brusselse metro blaast 40 kaarsjes uit

Op 20 september 1976 reed in Brussel voor het eerst de metro, die toen nog slechts enkele metrostations aandeed op één enkele lijn. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB viert de veertigste verjaardag onder meer met artistieke evenementen in een vijftiental stations. De start van de evenementen valt samen met de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september. Daarnaast kunnen gebruikers hun herinneringen, foto's en documenten over de Brusselse metro delen op een interactieve timeline die vanaf vandaag beschikbaar is. De verjaardag wordt ook gevierd door de deuren van de metrostelplaats Delta op de autoloze zondag open te stellen voor het grote publiek.

De eerste metrolijn reed bijna veertig jaar terug op een gemeenschappelijk stuk tussen De Brouckère en Merode, goed voor zeven stations, en vanaf Merode langs twee aftakkingen naar Tomberg (4 stations) en Beaulieu (5 stations). Het traject was toen 11,6 km lang. In het eerste jaar vervoerde de MIVB 5 miljoen reizigers. In 1969 was de premetro al geopend, een voor Brussel uniek systeem van openbaar vervoer.

Vandaag telt de metro vier lijnen, waarvan een deel gemeenschappelijk, en 59 stations (69 met de premetrostations), met een totale aslengte van 39,9 km. Er werden vorig jaar meer dan 135 miljoen reizigers vervoerd.

De MIVB kijkt in de aankondiging voor de veertigste verjaardag ook vooruit, naar de omvorming van de huidige noordzuidas van premetro in metro, de verlenging van de metro naar het noorden van de stad (met zeven nieuwe stations). De verschillende investeringsprojecten van de MIVB en Brussel Mobiliteit worden ondersteund door de Brusselse regering. In haar investeringsplan 2015-2025 maakte die 5,2 miljard euro vrij voor de MIVB-projecten.

bron: Belga