Brusselse horeca mag terras op parkeerplaats zetten deze zomer

Brusselse horeca mag terras op parkeerplaats zetten deze zomer

Het voorstel vereenvoudigt de regelgeving rond horecaterrassen. De Brusselse regering wil zoveel mogelijk cafés en restaurants de kans geven een terras buiten te zetten. Concreet kan dit door parkeerplaatsen om te vormen tot een terras. Hiervoor zal geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig zijn, maar er gelden wel enkele regels. Zo moeten die terrassen seizoensgebonden zijn, en dus gebruikt worden tussen 1 april en 31 oktober en/of tijdens de eindejaarsfeesten.

Regeltjes

Ook moet het terras minstens een keer per jaar worden afgebroken en mag de terrasvloer enkel de bestaande parkeerplaatsen innemen. Om een hoogteverschil met het trottoir te vermijden, moet de vloerhoogte beperkt worden. Verder mogen eventuele scheidingswanden niet hoger zijn dan 80 cm, mogen geen daken worden geplaatst en moet het terras aan de kant van het voetpad volledig open zijn. Het terras mag niet groter zijn dan 50 m² en tot slot moet het bij werken gemakkelijk kunnen worden afgebroken.

De goedgekeurde richtlijnen gelden voor 2021 en 2022. "Onze horeca gaat door een immens moeilijke periode en op deze manier zorgen we voor wat extra perspectief", zegt Pascal Smet. "De terrassen zullen een essentiële rol bij de heropleving van de sector spelen", voegt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, daar aan toe.