Brusselse handelaars protesteren op gemeenteraad tegen voetgangerszone

Brusselse handelaars protesteren op gemeenteraad tegen voetgangerszone

Een veertigtal Brusselse handelaars hebben zich verzameld op de Brusselse gemeenteraad om er samen te protesteren tegen de voetgangerszone. Die is volgens hen nog altijd een slecht idee en een echt mobiliteitsplan ontbreekt vooralsnog. Gemeenteraadslid en vicevoorzitter van cdH Hamza Fassi-Fihri kaartte de kwestie als eerste aan naar aanleiding van de kaderovereenkomst die gesloten werd met het gewestelijk handelsagentschap Atrium. Daarin staan vier samenwerkingsprioriteiten: de oprichting van nieuwe commerciële activiteiten, de analyse van grote stadsprojecten, de optimalisering en de verfraaiing van de commerciële omgevingen en de bevordering van de handel.

Fassi-Fihri klaagde aan dat deze overeenkomst te lang heeft aangesleept en de stad Brussel niet klaar was voor de voetgangerszone. Daarnaast eiste hij dat de handelaars opnieuw betrokken worden bij het overleg en dat er een vergoedingsplan komt voor de geleden economische schade. Zijn tussenkomst werd op luid applaus onthaald door de aanwezige handelaars.

Schepen van Economische Zaken Marion Lemesre had weinig concrete antwoorden klaar. "Het was het gewest dat niet klaar was", zei Lemesre. "We luisteren naar de handelaars en snappen de onvrede, maar er zijn al een aantal maatregelen op punt gesteld, onder andere door BECI (de Brusselse kamer van koophandel, red.)."

Toen de schepen ook de lockdown en de aanslagen aanhaalde als reden van de slechte cijfers van de handelaars, ontstond er veel rumoer en werd er door de protestvoerders opnieuw om het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur gevraagd.

bron: Belga