Brusselse belastinghervorming voelbaar in 2016

door
Stefan
Leestijd 2 min.

De verschillende staatshervormingen zorgen ervoor dat heel wat belastingen niet meer door de federale overheid beheerd worden maar door de gewestelijke overheidsdiensten. De gewesten kunnen nu een eigen en volwaardig fiscaal beleid voeren. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betekent dit concreet dat de fiscaliteit billijker, eenvoudiger en voordeliger zal worden voor de Brusselaar. Matthias, fiscalist en Jamila, dossierbeheerder bij Brussel Fiscaliteit, lichten de hervorming toe.

 

Welke gevolgen heeft deze belastinghervorming voor de Brusselaar?

Matthias: De forfaitaire belasting van 89 euro die jaarlijks verschuldigd was, verdwijnt vanaf dit jaar. Daarnaast is er een vermindering van 1% in de personenbelasting van de Brusselaars. De onroerende voorheffing neemt toe, maar voortaan zullen de Brusselaars genieten van de ‘be chezsoi, be thuis, be home be.brussels'-premie van 120 euro voor hun eigen woning. De prijs van diensten­cheques blijft behouden op 9 euro. Dit zijn de maatregelen die vanaf 2016 voelbaar zijn.

Naast de fiscale hervorming treedt vanaf 1 april 2016 ook de kilometerheffing voor vrachtwagens in werking. Wat is de bedoeling van deze belasting?

Jamila: Met de invoering van een kilometerheffing voor zware voertuigen wilt de Brusselse regering het vrachtvervoer op een eerlijke manier laten bijdragen in de kosten voor de investeringen en het onderhoud van de wegen. Bovendien zal de mobiliteit op het grondgebied verbeteren en draagt de kilometerheffing ook bij tot de verbetering van de milieuprestaties van het vervoerssysteem.

Uitbreiding van bevoegdheden betekent ook een uitbreiding van het aantal medewerkers.

Overname van de onroerende voorheffing, herbekijken van oude processen, overname van de verkeersbelastingen op termijn,... Om dit alles in goede banen te leiden zal Brussel Fiscaliteit het komende jaar fors uitbreiden. In de praktijk zal het aantal medewerkers in 2016 verdubbelen. Daarom zullen er in de loop van het jaar diverse aanwervingsprocedures gelanceerd worden. Solliciteren kan via de website van Selor (www.selor.be). Voor meer informatie over Brussel Fiscaliteit surf je naar www.fiscaliteit.brussels.

Matthias – 30 jaar - fiscalist

Hoe ziet je takenpakket er uit?

Het fiscale landschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is in volle verandering. Om dit in goede banen te leiden voer ik studies en analyses uit omtrent de overname van bepaalde belastingen. Ook de budgettaire gevolgen inschatten van beleidsbeslissingen behoort tot mijn takenpakket.

Waarom zouden sollicitanten voor Brussel Fiscaliteit moeten kiezen?

Bij Brussel Fiscaliteit ben ik in een jonge omgeving terechtgekomen die in volle verandering is. Dit brengt ook heel wat kansen met zich mee. Ik woon zelf in Brussel, dus het was voor mij een meerwaarde om mee te werken aan het fiscaal beleid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Jamila – 44 jaar - Dossierbeheerder

En hoe ziet jouw takenpakket er uit?

Dat is zeer gevarieerd, in het begin moest ik me vooral inwerken in de wetgeving van de kilometerheffing. Ik was ook betrokken bij de testen van het informaticasysteem dat de belasting zal beheren. Om de dossiers goed te beheren is niet enkel het luik taxatie van belang, ook een goed contact met de belastingplichtige is belangrijk.

Waarom zouden sollicitanten voor Brussel Fiscaliteit moeten kiezen?

De spirit bij Brussel Fiscaliteit is modern en houdt het midden tussen de mentaliteit die je in een privébedrijf kan vinden en die van een administratie. De vele projecten zorgen ervoor dat er ruimte is voor innovatie en om initiatief te nemen. Ik was ook aangenaam verrast door de doorgedreven opleidingen die ik kreeg toen ik hier aan de slag ging.