Brusselse bedrijven kunnen rekenen op een premie bij beveiligingsinvesteringen

Brusselse bedrijven kunnen rekenen op een premie bij beveiligingsinvesteringen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het over de veiligheid van je zaak gaat. Brussel Economie en Werkgelegenheid lijkt er ook zo over te denken, met een premie voor bedrijven die investeren in hun beveiliging. Brusselse zelfstandigen, KMO's en grote bedrijven in bepaalde sectoren kunnen rekenen op een premie tot 10.000 euro als ze een alarmsysteem, camerabewaking of een mechanische bescherming, zoals een luik of rooster, laten installeren.

Enkel deze investeringen komen in aanmerking voor de premie. Andere beveilingsinvesteringen, zoals bijvoorbeeld de installatie van een brandkast, zijn uitgesloten van deze steun.

Om te kunnen genieten van deze premie moet het bedrijf minstens 5.000 euro investeren. Vanaf dat bedrag krijgt het bedrijf een premie van 40% van het geïnvesteerde bedrag. Een bedrijf dat dat het label “eco-dynamische onderneming” van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest draagt, krijgt nog 5% extra steun.

Brussel Werk en Economie kent deze premie toe sinds medio 2013. Zo'n vijftigtal Brusselse bedrijven dienden al een aanvraag in.

Om meer te weten te komen over deze premie sprak Metrotime met José Garcia, zaakvoerder van bvba Salart. Hij kwam met zijn bedrijf in aanmerking voor steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Kan u uw bedrijf eventjes voorstellen?

“Wij zijn een slagerij voor particulieren en de horeca met negen fulltime-equivalenten. Ons vorige gebouw was oud en voldeed niet meer aan de normen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). In 2011 kochten we dus een nieuw gebouw in Sint-Gillis. Enkele maanden geleden konden de werkzaamheden daaraan eindelijk beginnen. Wij dienden een aanvraag voor een premie voor beveiligingsinvesteringen in bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die werd aanvaard.”

Wat hebben jullie juist laten installeren?

“Momenteel wordt er nog aan het gebouw gewerkt, dus het is nog niet geopend. Het is een groot gebouw van vier verdiepingen dus we hebben veel camera's geplaatst. Er is ook een centrale waar alle belangrijke alarmen, zoals het brand- en inbraakalarm, samenkomen.”

Hoe hebt u deze premie leren kennen?

“Ik krijg af en toe e-mails van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en daaruit haalde ik een beetje informatie. Ik wist dat de premies bestonden en met de begeleiding van een onafhankelijke adviseur dienden we een aanvraag in.”

Zou je geïnvesteerd hebben in de beveiliging zonder deze premie?

“Ja, maar dat zou het absolute minimum zijn geweest. Nu heb ik gekozen voor een meer uitgebreide installatie zodat ik me een tijdje geen zorgen hoef te maken. In het totaal hebben we zo'n 25.000 euro geïnvesteerd in de beveiliging. Daarvoor kregen we een premie van 9.800 euro van het Brussels Hoofdstedelijke gewest.”

Meer informatie over de premie en voor de aanvraag vind je op de site van Brussel Werk en Economie.