Brusselse agenten vrezen voor hun veiligheid

Brusselse agenten vrezen voor hun veiligheid

Na de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs en op politiekantoren in ons land, werd het dreigingsniveau voor de korpsen verhoogd. Agenten van politie, die geen wapen mogen dragen, mogen sindsdien in Brussel enkel nog de straat op in het gezelschap van een inspecteur.

Vanaf vandaag moeten ze evenwel ongewapend het verkeer regelen op kruispunten. Dat zal in de meeste gevallen gebeuren in ploegen van twee: één politieagent en één politie-inspecteur, met een snelle interventieploeg in de nabije omgeving.

Die vernieuwing zorgt voor onvrede bij de Brusselse agenten, bleek gisterochtend tijdens een protestactie aan het commissariaat in de Paleizenstraat. «Ze vinden dat de korpschef van de zone Brussel Hoofstad-Elsene hun veiligheid onvoldoende kan garanderen», klinkt het bij VSOA Politie.

In een reactie laat korpschef Guido Van Wymersch weten dat hij via ‘sectorbewaking' de kruispunten wil groeperen en per sector gewapende politiemensen preventief aanwezig wil laten zijn. Tegelijk geeft hij toe dat hij niet kan garanderen dat ongewapende agenten altijd het gezelschap zullen krijgen van gewapende inspecteurs. «Door het gebrek aan personeel kan dat soms onmogelijk zijn, bijvoorbeeld bij grote betogingen of voetbalwedstrijden.»

Donderdag staat overleg gepland met alle betrokkenen. In afwachting raadt VSOA Politie zijn leden af om ongewapend het verkeer te regelen en bespreekt het of er een stakingsaanzegging komt.