Brussels parket opent twee onderzoeken naar schietincident in Jette

Brussels parket opent twee onderzoeken naar schietincident in Jette

Het Brusselse parket heeft twee onderzoeken geopend naar aanleiding van het schietincident in Jette, gisterennamiddag, waarbij een 31-jarige man werd neergeschoten door de politie. Het ene onderzoek gaat over de tussenkomst van de politie en het gebruik dat de agenten gemaakt hebben van hun vuurwapens, het tweede gaat over de feiten van intrafamiliaal geweld waaraan de neergeschoten man zich schuldig zou gemaakt hebben. De lokale politie van de zone Brussel West (Jette/Koekelberg/Ganshoren/Sint-Agatha-Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) werd gisteren rond 16.00 uur opgeroepen voor een man die in de Reniersstraat in Jette zijn moeder bedreigde met een mes.

"Ter plekke troffen de agenten de moeder van de man aan in het appartement", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Zij was gewond door messteken aan de handen en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De tussenkomende politie-inspecteurs maanden de man aan om zijn mes te laten vallen, maar hij gaf hieraan geen gevolg en zou zich dreigend hebben opgesteld tegenover de politie. Wanneer een politiehond de verdachte trachtte te neutraliseren, werd deze door de verdachte met zijn mes gestoken. De politie loste daarop één schot, dat de verdachte in de romp trof."

De man, de 31-jarige S.H., overleefde het incident niet. Zijn moeder kon het ziekenhuis in de loop van de avond verlaten, terwijl ook de hond voor verzorging werd weggebracht.

"Vandaag wordt een autopsie uitgevoerd die de precieze doodsoorzaak zal moeten bepalen", aldus nog de woordvoerster. "De man werd niet alleen getroffen door de politiekogel, maar had zichzelf ook al verschillende verwondingen toegebracht met zijn mes, onder meer ter hoogte van zijn keel. Het parket heeft twee parallelle onderzoeken bevolen, één naar het intrafamiliaal geweld tussen de man en zijn moeder en een ander naar het schietincident."

bron: Belga