Brussels Airlines - Davignon "niet ongerust"

Etienne Davignon, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, heeft "redenen heeft om niet tevreden te zijn", maar is ook "niet ongerust". Dat zei hij zondag aan de Franstalige omroep RTBF, een dag voor een bijeenkomst van de raad van bestuur over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. "Ik ben niet ongerust over de geruchten die circuleren en ik ga er ook geen commentaar op geven. Het is geen ondernemingsraad waar verrassingen zullen worden aangekondigd, maar wel een raad van bestuur om te praten over het lot van Bernard Gustin en Jan De Raeymaeker. Daarna zullen we de vakbonden informeren", verklaarde Davignon.

Verschillende media meldden dat de posities van CEO Gustin en financieel directeur De Raeymaeker onder druk staan. Gustin verdedigt het huidige model van de maatschappij, waarbij goedkopere Europese vluchten gecombineerd worden met langeafstandsvluchten naar onder meer Afrika. Lufthansa, sinds vorig jaar voor 100 procent eigenaar van Brussels Airlines, wil de Belgische maatschappij echter inpassen in zijn lowcostproject Eurowings.

Dat de Duitsers hun gang kunnen gaan, is een gevolg van afspraken die werden gemaakt bij de verkoop vorig jaar van de resterende aandelen die nog in Belgische handen waren. Tot eind 2017 hadden de vier Belgische bestuurders bij SN Airholding een vetorecht, maar dat is nu vervallen. De vijf vertegenwoordigers van Lufthansa kunnen dus met een meerderheid hun wil doordrukken.

bron: Belga