Brussel test terugbrengpremie voor weggegooide blikjes

Op drie plaatsen in het Brusselse gewest staan automaten waar je voor elk teruggebracht blikje een terugbrengpremie van 5 eurocent ontvangt. Die kan je als aankoopbon in Good Food-winkels en in de horeca inwisselen. De automaten maken deel uit van het proefproject dat Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) met tal van partners lanceerde.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De drie ‘terugbrengpremie-machines' zijn geplaatst op de campus Solbos, bij de universitaire kantines op de Paul Hégerlaan in Elsene; de Alma-site van de UCL, in Sint-Lambrechts-Woluwe; en het Muntplein in Brussel-Stad.

De werking is eenvoudig: het volstaat om één of meerdere blikjes in de machine te stoppen en, in ruil, krijgt men een aankoopbon ter waarde van het overeenstemmende aantal teruggebrachte blikjes (1 blikje = 5 eurocent). De bonnen kunnen ingewisseld worden bij Good Food-winkels en in de horeca. De lijst met deelnemende handelszaken bevindt zich binnenkort op https://retourpremie.brussels.

Testperiode duurt minstens 6 maanden

Elke machine kan tot 4.500 blikjes bevatten. Het systeem moet gedurende ten minste zes maanden worden getest, gedurende welke er monsters genomen zullen worden betreffende afvalstroom en netheid om het effect ervan op het terrein te beoordelen. De test moet nagaan of het systeem de aanwezigheid van blikjes op de grond in de openbare ruimte kan verminderen.

Netheidsonderzoek

Zo zullen Brussel en Net Brussel een netheidsonderzoek voeren op het Muntplein, één van de drie plaatsen met een ‘terugbrengpremie-machine'. Vier maal zal het in de omgeving ingezamelde afval onderzocht worden. Dit onderzoek en de ervaringen van het personeel Netheid van de stad Brussel die voor het onderhoud en het legen van de machine zal instaan, zal de mogelijkheid bieden om de impact van de installatie te beoordelen.