Brussel telt ruim 28.000 fietsers

Brussel telt ruim 28.000 fietsers

Elke jaar organiseert Pro Vélo, in opdracht van het Brussels Gewest, een fietstelling. Op vier ogenblikken tijdens het jaar worden één uur lang fietsers geteld op 26 plaatsen in Brussel. Tijdens de vier telmomenten werden meer dan 28.000 fietsers geteld. In januari 2017 en november 2017 werden er respectievelijk 13% en 12% meer fietsers geteld dan in 2016, terwijl er bij het telmoment in september 2017 dan weer 16% minder fietsers waren dan een jaar voordien. Mogelijk is die daling te wijten aan de vele regendagen die maand.

"Het is goed nieuws dat de Brusselse fietsers overtuigd blijven", zegt minister Smet. "In 2016 kende het aantal fietsers in Brussel een enorme boom, dat het gemiddeld aantal fietsers tijdens de vier telmomenten vorig jaar constant bleef toont dat de fiets voor veel mensen een volwaardig alternatief is om zich in Brussel te verplaatsen."

Nieuwe fietspaden

Volgens de minister is het ook logisch dat een dergelijke evolutie stapsgewijs gebeurt. "De komende maanden komen er heel wat kwalitatieve fietspaden bij in Brussel. Deze vormen ongetwijfeld mee een hefboom om een nieuwe stap te nemen in het aantal fietsers. Bovendien worden er in het voorjaar tien nieuwe fietstelpalen geplaatst, die het hele jaar door een zeer gedetailleerd overzicht zullen geven van het aantal fietsers op verschillende strategische plaatsen."