Brussel heeft de drukste treinstations

Brussel heeft de drukste treinstations

De laatste vijf jaar hebben de Belgische treinstations 7% meer bezoekers gelokt. Brussel-Zuid is bij uitstek het drukste station.

Op een gemiddelde weekdag vertrekken er gemiddeld 61.941 reizigers in Brussel-Zuid, zo telde de NMBS in oktober 2013. Op de tweede plaats staat Brussel-Centraal met 61.234 reizigers. Gent-Sint-Pieters moest zijn plaats in de top drie opgeven en wisselde met Brussel-Noord. Hierdoor palmt Brussel officieel de drukste stations in.

Opvallend is ook dat het Belgische spoor voornamelijk een Vlaams verhaal is: maar liefst acht stations in de top vijftien zijn Vlaams, versus drie Brusselse en vier Waalse stations.

 

Het kalmste station van België is te vinden in Wallonië. Hourpes, een klein gehucht op de spoorlijn tussen Charleroi en Erquelinnes, krijgt op een gemiddelde weekdag amper 8 instappende reizigers over de vloer. In Vlaanderen komt het station van Aalst-Kerrebroek uit de bus als het rustigste station, met gemiddeld 23 reizigers op een weekdag. Beide stations houden in het weekend de deuren gesloten.