Brussel in cijfers

Brussel in cijfers

Ondertussen weet je al dat Brussel Invest & Export jongeren omschoolt tot exportspecialisten met het BYEP, dat Brussels International jaarlijks het culinaire festival eat!Brussels organiseert, dat Brussel Economie & Werkgelegenheid de lokale bedrijven ondersteunt... Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er 17 wereldrecords verbroken werden tijdens de Memorial Van Damme of dat er zich 18 sterrenrestaurants bevinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat en nog vele andere interessante gegevens worden verzameld en geanalyseerd door het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA).

Welkom in het dorp Brussel in 2014

Het BISA creëerde ook de bovenstaande infographic. Op die infographic is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest plots een dorp met 100 inwoners, in plaats van een metropool met meer dan een miljoen inwoners. Als alle verhoudingen hetzelfde blijven, dan zouden er in het dorpje Brussel 49 mannen en 51 vrouwen wonen. Zevenenzestig inwoners zouden de Belgische nationaliteit hebben, 21 zouden EU-onderdaan zijn en 12 zouden een niet EU-nationaliteit hebben.

Het dorpje zou op een jaar twee geboortes en één overlijden meemaken, terwijl zes nieuwe inwoners zich zouden vestigen in het dorp. Twee nieuwe inwonerskomen uit de rest van België, de andere vier komen van over onze landsgrenzen. Zes Brusselaars zouden in die tijd beslissen om hun geluk buiten Brussel te beproeven, drie daarvan zoeken het zelfs buiten België. Na een jaar zou het dorpje dus 101 inwoners tellen.

Als de oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest evenredig krimpt met het aantal inwoners, dan zou het dorpje slechts anderhalve hectare, ongeveer twee voetbalvelden, groot zijn. Op die anderhalve hectare staan elf huizen, die vaak onderverdeeld zijn, en drie appartementsgebouwen.

Het dorpje zou ook 44 auto's tellen, maar alles samen zouden de inwoners, pendelaars en toeristen iets meer dan 31.000 ritten per jaar met het openbaar vervoer afleggen.

Terug naar een Hoofdstedelijk Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorstellen als een dorpje maakt het gemakkelijker om je in te beelden hoe groot het gewest echt is, maar waar het natuurlijk echt om draait is het feitelijk gewest zelf. Daar vallen natuurlijk heel wat opmerkelijke gegevens te rapen. Wist je bijvoorbeeld dat er op 1 januari 2014 254 eeuwelingen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest woonden?

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest telde op 1 januari 2014 maar liefst 1.163.486 inwoners. Tijdens de werkuren komen daar nog eens zo'n 330.000 pendelaars, die werken in één van de bijna 94.000 Brusselse bedrijven, bij.

Daarbovenop komen natuurlijk nog de toeristen die Brussel bezoeken. Het aantal overnachtingen in onze hoofdstad stijgt al jaren, in 2013 waren er meer dan 6,2 miljoen overnachtingen. Brussel blijkt als toeristische bestemming vooral in trek bij onze eigen landgenoten, maar ook Fransen, Britten, Duitsers, Spanjaarden en Amerikanen zakken graag af naar de hoofdstad van Europa. Zij kunnen een slaapplaats vinden in meer dan 24.000 kamers van hotels, jeugdherbergen of apparthotels.

Meer toeristen betekent natuurlijk ook een drukke luchthaven. In 2013 passeerden er zo'n 19 miljoen passagiers door Brussels Airport. De populairste bestemmingen vanuit Brussel zijn Madrid, New York en Londen.

Er zijn te veel markante gegevens om hier op te sommen. Wie Brussel verder wil ontdekken in cijfers, kan terecht op de site van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse.