Bruine beren terroriseren Roemeense steden

Bruine beren terroriseren Roemeense steden

De milieudienst in het district Harghita in Centraal-Roemenië kreeg sinds begin dit jaar 73 meldingen binnen van schade die veroorzaakt is door beren. Dat is bijna twee keer zoveel als het totaal aantal meldingen vorig jaar.

In veel gevallen gaat om het om beren die schapen of ander vee aanvallen, maar ook mensen zijn niet veilig. Zeven slachtoffers moesten in het district naar het ziekenhuis gebracht worden. Volgens de burgemeester van Harghita zijn er dagelijks tussen vijf en acht incidenten in de straten van zijn stad met bruine beren.

Sommige inwoners van het centrum van het land durven niet meer buiten te komen, uit angst dat ze een beer tegenkomen. Het is niet uitzonderlijk dat een bruine beer een hek rond een woning vernielt of zelfs een huis binnendringt.

Protesten

De afgelopen maanden hebben honderden mensen geprotesteerd bij het ministerie van Milieu in Boekarest. Ze eisen dat ze de beren moeten kunnen afschieten. Dat kan vandaag niet, aangezien het een beschermde dierensoort is.

De politici houden niet langer voet bij stuk. Milieuminister Gratiela Gavrilescu liet vorige week weten dat dit jaar 175 beren zullen worden gedood. Naar schatting zijn er zo'n 6.000 beren in het land. Daarmee is Roemenië het Europese land met de grootste populatie bruine beren.

Eigen schuld

Volgens Domokos Laszlo, de directeur van de milieudienst, is het grotendeels de schuld van de mensen zelf dat de beren hen bedreigen. Zo zijn er steeds meer schapen in de regio. Herders trekken ermee naar de beboste gebieden om daar voedsel te zoeken. Zo worden de beren uit hun leefgebied verdreven.