Brugge danst elf jaar frustratie weg

Tienduizenden supporters hebben op en rond de Markt in Brugge de eerste titel van Club Brugge in elf jaar gevierd. De spelers en de staf werden als helden onthaald.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Brugge begon gisteren aan de tweede dag van feestvieren. Meteen na het laatste fluitsignaal zondag barstte de stad al eens in euforie uit. Heel de nacht lang stond de binnenstad en de buurt rond het stadion op zijn kop, maar de officiële viering was een dag later ingepland. De festiviteiten gingen door op de Markt, in het centrum van de stad.

Vereerd als helden

Het volksfeest begon rond 15u, maar het plein was dan al urenlang volzet. De toeloop was zelfs zo groot dat de ordediensten al rond het middaguur opriepen om niet meer naar de stad af te zakken en de festiviteiten op televisie te volgen.

De 20.000 supporters die wel een plaatsje hadden kunnen bemachtigen, trakteerde de spelers en staf op de een oorverdovende verwelkoming. De helden waren een uur eerder vertrokken uit het Jan Breydelstadion voor een ereronde doorheen de stad. De rit met de retrobus eindigde uiteindelijk op de uitzinnige Markt.

"Dit is ongezien"

"Dit is genieten", zei de glunderende trainer Michel Preud'homme. "We hebben hier heel lang voor moeten werken en nu is de ontlading natuurlijk groot." Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om de supporters te bedanken. "Ik heb zoiets in mijn loopbaan nog niet veel meegemaakt. Jullie hebben ons telkens de nodige kracht gegeven, ook in de moeilijke momenten", riep hij de uitzinnige menigte toe.

Manager Vincent Mannaert vond amper woorden om de taferelen tijdens de optocht en op het plein te beschrijven. "Het moment dat we de stad binnenreden was echt ongezien."

"Ik speel mee in de Champions League"

Timmy Simons verblijde de supporters nog meer met de aankondiging dat hij ook volgend seizoen te zien zal zijn in blauw-zwart. "Ik ga met Club volgend jaar de Champions League in", liet de aanvoerder weten. Het contract van de 39-jarige Simons liep op het einde van het seizoen af, maar het club-icoon maakte er geen geheim van dat hij er graag nog een jaar wilde bijdoen.

Na de feestelijkheden op de Markt, kropen de spelers en de staf opnieuw op de bus en vertrokken ze richting het stadion, waar de tweede feestnacht van start ging.

Foto Belga / S. Delaere