Brug tussen Azië en Europa

Brug tussen Azië en Europa

Istanboel: 2.944 moskeeën, een veelvoud aan minaretten die de skyline versieren, 14 miljoen inwoners en twee radicaal verschillende continenten die elkaar raken. Materiaal te over voor fotografen. Geen wonder dat één van de drie hoofdtentoonstellingen van ‘Europalia Turkey' draait rond fotografie. ?De expo ‘Imagine Istanbul' vertrekt van het werk van Ara Güler, bijgenaamd ‘The eye of Istanbul'. Güler is een monument van de fotografie. Hij maakte duizenden en duizenden beelden van zijn stad Istanboel.

“Het Istanboel van Güler zijn veel verschillende Istanboels”, legt curator Paul McMillen uit. “Hij fotografeerde veel Istanboels die er nu niet meer zijn, wijken en mensen die verdwenen zijn.” Güler toont oude mannen in de straten, boootjes op de Bosporus, theehuizen... Het dagelijkse leven, quoi.

Het werk van Güler gaat in dialoog met foto's van enkele jonge Turkse en Belgische fotografen. De meest fascinerende foto's zijn die van Ali Tapt?k. Hij is de tegenpool van Güler. Zijn foto's van afval, vergeten buurten en details van verlaten straten vullen de iconische foto's van de 86-jarige Güler perfect aan.

Breakdance

De tweede hoofdtentoonstelling van Europalia, ‘Anatolië', is eveneens in Bozar te vinden en overspant tientallen eeuwen van de bronstijd tot onze tijd, over beschavingen heen. Gebruiksvoorwerpen, beelden, tegels en andere archeologische vondsten vertellen het verhaal van 12.000 jaar Turkse cultuur.

In het MAS in Antwerpen opent volgende week de derde grote tentoonstelling: ‘Istanbul – Antwerpen. Twee havens. Twee steden'.?‘Europalia Turkey' is te zien op tientallen locaties, bundelt alle mogelijke kunstvormen en blijft zeker niet beperkt tot de muren van het museum. Zo kregen graffitikunstenaars Esk Reyn en NUKA de kans om skatepark Ursulines in Brussel onder handen te nemen, verrast Kadir Amigo Memi? in ‘Zeybreak' met een combinatie van breakdance en traditionele Anatolische muziek en staat het poppentheater van Cengiz Özek garant voor een verrassende avond.

Jelle Mampaey