Britten willen geen brexit meer

Britten willen geen brexit meer

Uit een studie van onderzoeksagentschap BMG Research, die gepubliceerd is in de Britse krant The Independent, blijkt dat op dit moment 51% van de bevraagden tegen de brexit is en amper 41% voor. In juni 2016, tijdens het officiële referendum over de brexit, stemde nog 52% voor en 48% tegen.

Grootste kloof

Volgens de krant is 10 procentpunt het grootste verschil tussen voor- en tegenstanders sinds het referendum. De vraag of Groot-Brittannië in de EU moet blijven of niet, wordt door 7% beantwoord met ‘Ik weet het niet'. Ten slotte antwoordde 1% helemaal niet.

Thuisblijvers

Vooral de Britten die niet deelnamen aan het referendum van juni 2016 zijn verantwoordelijk voor het uitdijende verschil tussen voor- en tegenstanders, zegt het hoofd van BMG Research, Michael Turner. De thuisblijvers van destijds zouden nu met een overweldigende meerderheid (4:1) voor een verlengd verblijf in de EU stemmen. De voor- en tegenstemmers bleven overwegend (ongeveer 90%) bij hun mening.

Brexitkater

Nog iemand die met een brexitkater zit, is Nigel Farage (foto), de politicus die hevig pleitte voor een vertrek uit de eenheidsmarkt. In België is hij vooral bekend omdat hij Herman Van Rompuy ooit vergeleek met een natte dweil.

In een openhartig interview met The Daily Mail zegt de 53-jarige Farage dat zijn leven geruïneerd is door zijn obsessie om de EU te verlaten. Hij zit financieel aan de grond en zijn huwelijk is gestrand, al zou hij wel samenwonen met een 37-jarige Franse. «Ik kan niet in mijn eentje op straat wandelen in Londen», zei hij. «Mensen reageren agressief. In Londen zal ik nooit meer een normaal leven kunnen leiden.» Hij is echter niet van gedacht veranderd en haalt nog eens stevig uit naar iedereen die de brexit in vraag durft stellen.