Britten mogen kinderen op vakantie nemen tijdens schooldagen

jon Platt heeft een rechtszaak gewonnen tegen de gemeente Isle of Wight. De man kreeg een boete omdat hij met zijn dochter op reis was gegaan terwijl ze eigenlijk op school moest zijn, maar weigerde die te betalen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Vorig jaar in april besloot Jon Platt met zijn gezin naar Disney World in Florida te trekken. Het enige probleem was dat zijn dochtertje naar school moest, maar dat leek hem niet te deren. Zonder toestemming van de school trok de voltalluige familie naar de Verenigde Staten.

Toen het gezin terug thuis arriveerde, lag er een boete van 60 pond (76 euro) op hen te wachten. Platt weigerde die te betalen, waardoor ze al snel verdubbelde. De man spande toen een proces aan tegen de toelage.

In oktober won Platt de zaak, maar de autoriteiten ging in beroep. Dat beroep kwam vrijdag voor en werd weer beslecht in het voordeel van de vakantieganger. De boete van 120 pond hoeft hij dus niet te betalen. De gerechtskosten van 13.000 pond (16.500 euro) nam hij er naar eigen zeggen graag bij. Via crowdfunding haalde hij toch 25.000 pond (31.750 euro) op om die kosten te dekken.

Platt weigerde de boete te betalen, omdat hij dan zou toegeven dat hij een misdrijf gepleegd had en dat was volgens hem niet het geval. "Als de wet 100% aanwezigheid voorschrijft, als die zegt dat je kind elke dag op school moet zijn om een goede opvoeding te krijgen, dan zou ik een fout maken. Maar zo is de wet niet geformuleerd", getuigt Platt aan 'Good Morning Britain'.

Volgens de wet zijn ouders in overtreding als ze hun kind niet regelmatig de lessen laten bijwonen. Er is geen specifieke tijdspanne voorzien, maar het Britse ministerie van Onderwijs legt de grens voor spijbelen op minstens 90% aanwezigheid. Volgens Platt zaten zijn kinderen op de banken tijdens 93% van de schooldagen. De Britse rechtbanken geven hem gelijk en hij hoeft de boete dus niet te betalen.

De uitspraak schept een wettelijk precedent in Engeland en Wales. Heel wat ouders kunnen dankzij deze uitspraak toch op korte, goedkopere vakantie tijdens het schooljaar, zonder dat de autoriteiten er wettelijk iets aan kunnen doen.