Britse wetenschapper wil ons mensenvlees doen eten

De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins zegt dat het eten van artificieel mensenvlees ons over het 'taboe tegen kannibalisme' kan helpen. Hij heeft het over mensenvlees dat in een lab gekweekt wordt en beschouwt het als een interessante test voor onze moraal.
door
pieter.van.der.elst
Leestijd 2 min.

Dawkins postte de opvallende boodschap op zijn Twitterpagina bij een artikel over 'clean meat'. Dit 'propere vlees' is vlees dat wetenschappers maken uit stamcellen van levende dieren. Hierdoor zouden ze geen beesten meer moeten slachten en kunnen tegenstanders van dierenleed dus in principe ook vlees eten.

Morele kwestie

De Brit gaat echter nog een stapje verder en zou het interessant vinden mochten we ook mensenvlees namaken om op te eten. Het is voor hem de ultieme morale test. Wat gaan mensen eerder doen: het vlees eten, omdat er toch geen dieren voor hebben geleden óf het vlees niet eten, omdat het gewoon een vieze gedachte is.

Naast deze morele kwesties spelen er ook nog andere factoren mee. Het zou in de eerste plaats al veel moeite en geld kosten om synthetisch mensenvlees te maken. Ten tweede zou het een groot risico zijn voor onze gezondheid als je kijkt welke ziektes de mens allemaal meedraagt.

Tissue culture “clean meat” already in 2018? I've long been looking forward to this.https://t.co/p41NR3NEZn

What if human meat is grown? Could we overcome our taboo against cannibalism? An interesting test case for consequentialist morality versus “yuck reaction” absolutism.

— Richard Dawkins (@RichardDawkins) March 3, 2018