Britse regering wil energiedrankjes voor kinderen en jongeren verbieden

Britse regering wil energiedrankjes voor kinderen en jongeren verbieden

Er komt ook een volksraadpleging om uit te maken of de leeftijdsgrens voor het verbod onder de zestien of de achttien jaar gelegd wordt. De regering van premier Theresa May wil met name de drankjes verbieden die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten, zoals de merken Red Bull, Monster en Relentless.

Verschillende distributeurs hanteren al een verbod voor jongeren onder de zestien, maar Londen wil alle detailhandelaars mee aan boord krijgen. De regering wil op die manier de strijd aangaan met zwaarlijvigheid bij kinderen en andere gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan het drinken van energiedrankjes, zoals hoofd- en maagpijn, slaapproblemen en hyperactiviteit.

Evenveel als drie blikjes cola

Meer dan twee derde van de jongeren tussen 10 en 17 en een kwart van de kinderen tussen 6 en 9 in Engeland drinken energiedrankjes, vaak omdat ze goedkoper zijn dan andere frisdranken. Een blikje 'energy drink' van 25 cl kan ongeveer 80 mg cafeïne bevatten. Dat is het equivalent van drie blikjes cola. Gemiddeld bevat een blikje 60 procent meer calorieën en 65 procent meer suiker dan een standaard frisdrankje.

Het verbod betreft alleen Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland - de andere landen van het Verenigd Koninkrijk - beslissen autonoom over een verbod.

Meest gelezen
 1. oliviathumb

  Ex-Miss krijgt kritiek op outfit waaronder ze geen ondergoed draagt: «Ik zou me schamen!» (foto)

 2. allisonthumb

  Allison Scott openhartig over breuk met Sean Dhondt: «Ik snap niet dat hij daarover gelogen heeft»

 3. laurathumb

  Laura uit ‘Blind Getrouwd’ doet volgers speculeren met deze foto: «Ben je zwanger?»

 4. dean

  Ook vriendin van Dave De Kock is opgepakt: «Ze heeft gelogen om hem te beschermen»

 5. nabeel-syed-Jk3-Uhdwjcs-unsplash

  A12 richting Brussel versperd door brandende vrachtwagen