Britse regering wil energiedrankjes voor kinderen en jongeren verbieden

Britse regering wil energiedrankjes voor kinderen en jongeren verbieden

Er komt ook een volksraadpleging om uit te maken of de leeftijdsgrens voor het verbod onder de zestien of de achttien jaar gelegd wordt. De regering van premier Theresa May wil met name de drankjes verbieden die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten, zoals de merken Red Bull, Monster en Relentless.

Verschillende distributeurs hanteren al een verbod voor jongeren onder de zestien, maar Londen wil alle detailhandelaars mee aan boord krijgen. De regering wil op die manier de strijd aangaan met zwaarlijvigheid bij kinderen en andere gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan het drinken van energiedrankjes, zoals hoofd- en maagpijn, slaapproblemen en hyperactiviteit.

Evenveel als drie blikjes cola

Meer dan twee derde van de jongeren tussen 10 en 17 en een kwart van de kinderen tussen 6 en 9 in Engeland drinken energiedrankjes, vaak omdat ze goedkoper zijn dan andere frisdranken. Een blikje 'energy drink' van 25 cl kan ongeveer 80 mg cafeïne bevatten. Dat is het equivalent van drie blikjes cola. Gemiddeld bevat een blikje 60 procent meer calorieën en 65 procent meer suiker dan een standaard frisdrankje.

Het verbod betreft alleen Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland - de andere landen van het Verenigd Koninkrijk - beslissen autonoom over een verbod.

Meest gelezen
 1. TMS_S2_afl02_K_003

  Verraadt dit fragment wie Flamme Fatale is in ‘The Masked Singer’? «Nooit gedacht dat ik haar zou herkennen in een paar pixels» (video)

 2. lottethumb

  Lotte Vanwezemael openhartig over liefdesleven: «Er is iemand die ik leuk vind»

 3. fabriziothumb

  OMG! De eerste beelden van ‘De Bachelor’: «Ik ben hier serieus in de war aan het geraken» (video)

 4. pieterthumb

  Pieter Loridon onder vuur nadat hij zich bewust laat besmetten: «Ongelooflijk gebrek aan respect»

 5. scheidsthumb

  Vrouwelijke scheidsrechter in tranen na gelekte naaktbeelden: «Ik wens dit niemand toe»